Otruby, vláknina... banánový chlieb

Dojčenie, prvé príkrmy, strava dojčiat, detský jedálniček, rodinné stravovanie, alternatívy.
vybrali.sme.sk linkuj.cz facebook linkedin google live jaggcz addthis

Re: Otruby, vláknina... banánový chlieb

Odoslaťod Kristina »

Dobrý deň! Doma používam pri varení pšeničné otruby, pšeničné klíčky, jablkový prášok (jablčná vláknina), celozrnnú alebo grahamovú múku (častejšie však obyčajnú múku zmiešanú s otrubami), ľanové semienka. Pečiem chlieb s týmito prísadami a vlastne ich už dávam skoro všade: do koláčov, halušiek, palaciniek, knedle... Mám dve deti, 15 mes. Paťku a 2,5-ročného Maťka, ktorí to tiež papjú a ešte im robím aj špaldovú krupicu.
Ak by som sa mohla opýtať nejakého odborníka, mala by som otázku. Viem, že celozrnné výrobky sú zdravé. Zaujímalo by ako zareaguje organizmus keď ich prestane prijímať. Zlenivie trávenie? Je to len krátko čo sú bežne dostupné v obchodoch a predtým sme ich nekonzumovali. Teraz si ich však doprajeme. Ako to funguje? Telo si na to privykne a keď náhodou jedného dňa prestaneme "otrubovať", čo sa stane? Nehodlám sa tohto dobrého zvyku vzdať, no aj tak by ma to zaujímalo. A môžu už také malé deti konzumovať také veci? (asi hlúpa otázka)
Všetkým želám pevné zdravie, pretože zdravý človek má veľa želaní, chorý len jedno.

Ešte pridám recept na výborný banánový chlieb (cca 500g):
Kvások: 250 ml vody, 20g kvasníc, 45g medu (stačí rozmiešať, netreba kysnúť). Cesto: 350g hladkej múky typ 550 (ak nie je môže byť aj špeciál), 160g celozrnnej múky (ak nie je, nahradiť asi 100g otrubami a 60g múky - podľa chuti), 150g roztlačených banánov (možno dať aj o trochu viac, kto má rád mazľavé), 1/2 vanilkového cukru, 40g masla (oleja), 1 lyžička soli, 20-30g hrubo zomletých orechov, kvások. Po vykysnutí vytvarovať na plech (ja mám taký malý okrúhly, skoro ako tortová forma), dotvarovať namočenou rukou (posypať celými orechami) a piecť asi 45-60 minút pri teplote 200°C. DOBRÚ CHUŤ!
Prílohy
deti1.jpg
pekne sa vozime
(52.49 KiB) Stiahnutá 671 krát
Kristina
 
Príspevky: 26

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Otruby, vláknina... banánový chlieb

Odoslaťod dagi »

Tak to by aj mňa zaujímalo a ešte som čítala, že malinké deti (ja mám vo veku 15 mes.) nemajú jesť potraviny s vysokým obsahom vlákniny. Tak mám dielmy, aby som takouto stravou dieťatku neškodila.
dagi
začiatočník
 
Príspevky: 193

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Otruby, vláknina... banánový chlieb

Odoslaťod Dieda »

Kristinka, bohuzial odborne ti neviem poradit iba ako mi hovori sedliacky rozum. Urcite im to iba prospeje a pochybujem, ze ich traviaci system by zlenivel natolko, ze by im to robilo nejaky problem. Pravdepodobne ak by boli uplne bez vlakniny tak by mali tvrdsiu stolicu. Chcela som ta poprosit. Prave ta tvrdsia stolica je kamen urazu pri mojom malom. Iba mam problem, ze neviem z coho vsetkeho mu co vsetko mozem uvarit. Zatial co zvladam je iba vyvar z lanovych semiacok, ktory davam do cajika, kasa s ovsenych vlociek a to je tak vsetko. Prosim napis mi nejake tie receptiky. Zaujala ma ta spaldova krupica. Naco a ako sa pouziva ta jablcna vlaknina? Dakujem
Dieda
 
Príspevky: 67

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Otruby, vláknina... banánový chlieb

Odoslaťod mirina »

Ahoj, tiez nie som odbornik, ale citala som uz viackrat, ze male deti by nemali konzumovat prilis vela celozrnnych potravin, ze to treba striedat s bielym pecivom atd. Ale tiez by ma zaujimali nejake recepty, ak budes mat cas a chut.

Mirina
mirina
začiatočník
 
Príspevky: 412

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0


vybrali.sme.sk linkuj.cz facebook linkedin google live jaggcz addthis

Naspäť na Výživa

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.