Ja robim Tiramisu nasledovne. Je fakt ze mojim krpcom velmi nechuti, ale manzelik sa ide za nim "zblaznit". Recept pripajam v povodnom zneni, takze preto tie vtipky pri nom :D :
Na najlepšiu tortu bez pekáča potrebujeme:
tortovú formu s priemerom 23 cm
mixér s metlou na šľahačku
22 podlhovastých piškót - počet sa mení podľa veľkosti formy
silnú kávu
rum
2 nátierkové maslá - v lepšom prípade bez papriky a pažítky
2 smotany na šľahanie
cukor - vanilkový je lepší než obyčajný
kakao
Uvaríme silnú kávu. Takú silnú, že sa nedá piť. Rozhodne nie instantnú. Ak nemáme žiadny kávový stroj, stačí zalievanú precediť. Necháme vychladnúť.
Nátierkové maslá vyklopíme do veľkej misy, zasypeme 5-6 polievkovými lyžicami cukru a zalejeme smotanou. Šľaháme elektrickým šľahačom, kým narátame do 90. Pre tých, čo sa mýlia a namiesto počítania sa začnú modliť ? 3 Otčenáše, 2 Zdravasy, jedenkrát Sláva. Stačí, máme hustý krém.
Tortová forma je vhodná, lebo sa v nej dezert dobre porciuje. Môže byť, samozrejme, aj hranatá s odnímateľnými okrajmi. A môže byť aj iná s neodnímateľnými okrajmi, potom je jediný vhodný spôsob podávania z jednej misy veľkou lyžicou.
Dno formy pokryjeme piškótami, niektoré treba aj nalámať. Dôkladne polejeme kávou. Dôkladne polejeme rumom. Dôkladne je viac, ako by sme si mysleli, že sa dá, ale skončíme skôr, než bude tekutiny viac ako piškót.
Na piškóty kydneme polovicu krému, uhladíme, olížeme lyžicu. Druhá vrstva piškót je rozložená a zaliata rovnako ako prvá. Druhá polovica krému je kydnutá rovnako ako prvá a uhladená hladšie ako prvá. Lyžica je olízaná ako prvýkrát, zvyšky krému z misy sa vydolujú ľahšie prstom.
Uhladenú tortu dôkladne posypeme cez sitko kakaom. Aspoň milimetrovú vrstvu. Posýpanie v tejto fáze má tú výhodu, že kakao od krému navlhne, takže pri jedení hrozí zadusenie sa len pažravosťou, nie kakaovým práškom.
Zákusok potrebuje odpočívať cez noc v chladničke. Na druhý deň sa krája ako torta. Nikto nevie, koľko vydrží, lebo nevydrží viac ako dva dni.