od jana v. »
lelek, my sme tiez co najviac zrusili - polovicu. ano, citala som dost o tom, ze je to vlastne unik tepla a mozny tepelny most a moznost zatekania a ine problemy s tym. ale napriklad dcerina izba je dost dlha a uzka tak sa mi to nechcelo nechat len tak, bez poriadneho denneho svetla. ked sme navyse mali v projekte len pomerne male okna na stitovej stene (cca 100x150) a zvacsit ich - to zase by uplne inak vyzeralo a asi by sa mi to nepacilo. synova izba je zase na sever, tak som tam tiez chcela dostat viac svetla. ale kupelna a spalna su bez stresnych. skoda, ze nam nenapadlo to stresne nad schodiskom nedat a dat len do steny, aj ked by bolo nizko nad schodmi. zase na druhej strane - kedze sme tam teraz postavili pristresok, tak by sa stratila funkcia, pre ktoru som ho chcela, a sice osvetlit schodiste a hornu chodbu.
ked uz date aj nad schody, tak sa snaz, aby tam bola aspon podesta (take schodiste ale zaberie viac miesta :-(, my sme uz tolko nemali), kde by sa dal postavit rebrik. lebo vdaka takymto tazko dostupnym oknam nasa suseda si mysli, ako som sa s druhou susedou super vydala, ze nam muzi umyvaju okna. tieto 2 umyvame raz do roka a umyvaju ich nasi drahi a ona mala stastie, ze ich "vymakla" :lool: . len tak medzi nami - ja som sa naozaj dobre vydala. ze sa moj muz zle ozenil, je jeho problem :vyplaz:
inak to nase schodistove - mame vyhodu, ze sme k domu pristavili pristresok a vlastne moj muz umyva stresne okno zo strechy - lahsie sa tam dostane tade. ale existuje aj rebrik, ktory ma vysuvacie nohy a kazda strana sa da vysunut tak, ako potrebujes, takze by to zrejme bolo mozne aj u nas, len si nan musim nasetrit :-)
mame velux (tento mesiac budu namontovane 2 roky a rok uz byvame) a zatial som spokojna. udrzba jednoducha, umyvanie lahke, manipulacia tiez. ale myslim, ze to iste plati aj pre fakro. muzovi v stavebninach odporucili tieto, ze s nimi maju dobre skusenosti (aj co sa tyka reklamacii a pod.).
ked sa rozhodujes, tak nepozeraj ani tak na cenu samotneho okna, lebo tie doplnky k tomu su niekedy drahsie, ako samotne okno. tak skus porozmyslat, co k nim este budes potrebovat (lebo musis kupovat od rovnakeho vyrobcu) - zaluzie, rolety,.. - a tak si to zrataj.