musis si pozriet sadzbu dane v danom meste/dedine. je uvadzana za m2 - bud ti povedia rovno sumu, alebo to byva ako vypocet (m2 x cena za m2 urcena mestom x percento). ale napriklad brat sa teraz rozhodol stavat a on na dedine, kde bude mat dan za stav. pozemok 50-60 euro rocne, tak on to dopredu delit nejde.
monika19 píše:to je normalne ze za pozemok sa plati viac ako za potom rodinny dom a zahradu?a ked mam potom ze pozemok s 30%zastavanostou,ktory ma trebars 7 arov,tak platim za 210m ako za stavebny pozemok,zvysok ako zahradu,alebo ako?troska som jelen z toho :ashamed:
ano ak je stavebny, tak u nas je to tusim 10x viac, ako za zastavanu plochu uz skolaudovaneho.
s tym % neviem, ako to je, myslim, ze takto to nepojde, lebo oni ti vydaju stav. povolenie na nejaku parcelu a ta cela je stav. pozemok podla toho zakona o dani. to ze ma obec podmienku, ze zast. plocha nesmie byt viac ako 30% je len podmienka, podla mna to nezohladnia pri vyrubeni dane.
ku kolaudacii musis prilozit aj geometricky plan so zakreslenou stavbou - to sa potom aj do katastra dava (neviem presne postup pri kolaudacii, lebo my sme davali zakreslit uz hrubu stavbu rok pred kolaudaciou, lebo sme prenasali na nu tarchu z bytu, aby sme ten mohli predat, tak sme uz prikladali tento starsi geom. plan) a vtedy vlastne ti geometer vycisli aj zastavanu plochu.
a v danovom priznani potom podla LV vypisujes, kolko m2 je zastavanej plochy, kolko su zahrady a pre vsetko je nejaka sadzba, vyratas dan a uvidis, ci si ides komplikovat zivot, ci nie :-). vies, my sme vlastne velmi rychlo postavili, takze tu 199eurovu dan platime len 2 razy, ale jedni susedia stavali tusim 4 roky a pozemok raz tak velky a pre nejaky dovod im to vyrubili dodatocne naraz, tak ich islo vystriet....