ZBIERKA RECEPTOV

Varenie nemusí byť všedné. Najmä ak máme odvahu skúšať občas niečo nové. Čo chutí u Vás?
vybrali.sme.sk linkuj.cz facebook linkedin google live jaggcz addthis

Re: ZBIERKA RECEPTOV

Odoslaťod konecna »

KURACIA ROLADA

Vykostene kura asi 1,5kg (mozu byt aj prsia, stehna alebo aj morcacie) jemne naklepem polozim na alobal alebo foliu, aby sa lepsie zakrucalo, potriem olivovym olejom (akymkolvek, nemusi alebo pouzivam miesto toho aj paprikovu pomazanku), jemne posolim. Potom postruham tvrdy syr 400g , mrkvu 5 velkych ks , k to lubi sunku asi 150g moze ju tam jemne nakrajat, mrazeny hrasok mensia miska, cervenu papriku mensia miska na male kocky, primiesam dve vajicka, nechame chvilu postat, ci pusti mrkva stavu. Ak je to moc tekute, pridam struhanku asi jednu lyzicu (viac).
Potom masu natriem na masko na to poukladam nakrajanu naparenu brokolicu 250g (moze byt aj spenat, cukina podla sezony)varene vajicko 3ks na stvrtky (to musim dat koli skolakovi) a posypat este troskou struhaneho syra. Zrolujeme mozme nechat v alobale alebo pouzit nit. Dame na pekac podlejeme vyvarom (vodou) 1,5 dcl, posypeme mletym kminom a poukladame na jemno nakrajane maslo, pocas pecenia podlievame, na konci posypeme vrch este syrom a patrzl. vnatkou ( nemusi podla chuti). Ja peciem v teplovzdusnej na 150, ku koncu dam gril. :4:
konecna

....už...už chceme bývať v našom dome

expert
 
Príspevky: 1463
Mood: Cool

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: ZBIERKA RECEPTOV

Odoslaťod nea »

TOSKANSKA CIBULOVA POLIEVKA

500 g cibule (moze byt aj viac, ak chcete hustejsiu) nakrajame na tenke kolieska, na bravcovej masti opecieme platky cesnaku (2 struciky), pridame cibulu, trochu cukru, soli a opecieme dozlatova. Zalejeme 200 ml bieleho vina (polosladke), vriacim vyvarom /kuraci, hovadzi - cca 750 ml. Pridame struhany muskatovy oriesok, cerstvo mlete cierne korenie a stipku majoranky. Nechame dobre prevarit, kym je cibula pekne makka. Mozeme este dosolit ak treba.
Do misiek dame krutonky, polievocku a posypeme struhanym tvrdym syrom.
Vynikajuce!
nea

Life is a music, God is the DJ, world is the dancefloor

expert
 
Príspevky: 14033
Mood: Cool

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Taliansky hroznový osúch

Odoslaťod Mysenka »

Dádulka °°° píše:Mysenka, tu je sľúbený recept z knihy Basic baking

... pochádza z Toskánska a je výborný k mladému červenému vínu - to je citát z knihy.
Ja som ho v našej domácnosti povýšila na slávnostný koláč a spravidla ho pečiem stále na Vianoce a Veľkú noc.

- 70 g hrozienok - namočiť vo vode alebo grape (píšu 2 lyžice tekutiny, ale ja ich zalejem v poháriku, aby boli ponorené)
- 150 g cukru + 125 ml teplej vody - uvariť karamel - cukor ohrievať do zhnednutia, priebežne miešať, neprehnať, na to naliať vodu a NEZAMIEŠAŤ, prikryť a variť do rozpustenia, nechať vychladnúť
- 2 vetvičky rozmarínu - umyť a odtrhnúť lístočky
- 1 lyžička feniklových semien - podrviť
- 100 g vlašských orechov - nalámať rukami
- 500 g polohrubej múky
- 30 g čerstvého droždia
- 125 ml vlažného mlieka (môže byť aj voda, ja dávam trošku viac)
- 1 lyžica olivového oleja

Z tohoto pripraviť kysnuté cesto, ale orechy doporučujem vmiesiť až na záver.
Nechá sa kysnúť 1 hodinu, kým nezdvojnásobí objem.

- 800 g modrého hrozna - umyť, bobule rozpoliť, odkôstkovať (je to kvantum hrozna, stačí aj menej)

Cesto ešte raz premiesiť, rozvaľkať dookrúhla a položiť na plech. Píšu, že sa nemáme báť, je pevné a stabilné. Je.
Navrch rozložiť hrozno. Ešte nechávam kysnúť, nad rámec receptu.
Pečie sa na 180 °C cca 35 minút. Posypať práškovým cukrom, ak sa páči.

Dobrú chuť :D


Dadulka, tak este raz dakujem. Recept je ulozeny bezpecne v mojom privatnom "receptoare". Az teraz som tento tvoj receptik odhalila, asi som mala belmo na ociach, lebo kukala som uz zopar raz a nist. Az teraz. :flo:
Mysenka

Kde blb, tam nebezpecno!

expert
 
Príspevky: 15121
Obrázky: 0

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: ZBIERKA RECEPTOV

Odoslaťod nea »

ZAPEKANE PLNENE BAKLAZANY SO ZELENINOU A FETA SYROM

SUROVINY (pre 4 osoby)
2 stredne velke baklazany, 1 cibula, 3 strucky cesnaku, olivovy olej (nie panensky), masita cervena paprika, 1 velka mrkva, kusok zeleru, kremovy feta syr (asi 100-150 gr.), 1 vajce, trosku masla, 2 lyzice hrubej struhanky, cerstvo mlete cierne korenie, sol, drvena rasca, nasekana petrzleniva vnat.
POSTUP
Baklazany prekrojime po dlzke, vydlabeme duzinu a vytvorime "lodicky". Duzinu odlozime stranou. Vydlabkane baklazany osolime a nechame "spotit". Na oleji oprazime nasekany cesnak a cibulu, dalej papriku nakrajanu na vacsie kocky, pridame na kocky nasekanu baklazanovu duzinu, osolime, okorenime, dame rascu, ked je paprika polomakka, pridame nahrubo nastruhanu mrkvu a zeler, podlejeme a dusime do "skoromakka". Medzitym osolene baklazany oplachneme a dobre osusime, vnutro potrieme olivovym olejom a poukladame do zapekacej misy alebo na plech vylozeny alobalom.
Do naplne pripdame este petrzlenovu vnat, 1 surove vajce, na kocky nakrajany feta syr a struhanku, zlahka premiesame a zmesou naplnime baklazany (vrchovate). Povrch pokvapkame oliv.olejom. Zapekame asi 30-35 minut na 200 stupnoch C, kym sa povrch pekne nezapecie.
Podavame s cerstvym salatom a bielym jogurtom alebo smotanou.
nea

Life is a music, God is the DJ, world is the dancefloor

expert
 
Príspevky: 14033
Mood: Cool

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: ZBIERKA RECEPTOV

Odoslaťod nea »

VEGETARIANSKA MUSAKA S FETOU

SUROVINY:
2 tlte alebo cervene papriky, 2 cervené cibule, 2 stredne velke cukety, 1 vacsi baklazan, 4-5 strucikov cesnaku, 150 gr. syra feta, 2 vajcia, 200 ml kyslej smotany alebo smotanoveho jogurtu, 200 ml paradajkoveho pyre, susena bazalka, sol, korenie, olivovy olej.
POSTUP:
Zeleninu nakrajame: papriku na kocky, cibulu na kolieska, cesnak na platky, cukety na kolieska a baklazan na kocky. Na oleji oprazime cesnak, pridame nakrajanu zeleninu a opecieme zprudka do polomakka. Osolime, okorenime. Vmiesame paradajkove pyre a zmes vlozime do vymastenej zapekacej misy. Fetu rozmiesame so smotanou a vajickami, osolime, pridame bazalku a zmes nalejeme na zeleninu. Pecieme asi pol hodiny pri 200 stupnoch.
nea

Life is a music, God is the DJ, world is the dancefloor

expert
 
Príspevky: 14033
Mood: Cool

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: ZBIERKA RECEPTOV

Odoslaťod adyky »

Citronovy cheesecake.

Tato "od oka" kombinacia sa konecne vydarila, nesplasla, nepopraskala, zostavam pri nej.

na zaklad:
1 balenie keksov (mali sme BeBe maslove) - rozdrvit
hrst mletych orechov alebo mandli
do 100 gr rozpusteneho masla

na napln:
1 mascarpone (250 gr)
1 hladky tvaroh (dala som Kapucin bez tuku)
1 kysla smotana
asi 8 kopcovych lyzic praskoveho cukru
kora z 1 citrona
stava z 1/2 citrona
3 cele vajcia

Keksy dam do sacika, pevne ho uzavriem, obsah rozdrvim kuchynskym valcekom. Vysypem do misy, pridam orechy alebo mandle, premiesam, postupne pridavam roztopene maslo. Len tolko, aby zmes trocha zvlhla. Rukou pomiesam a rovnomerne pritlacim na dno otvaracej tortovej formy vylozenej papierom na pecenie. Predpeciem na 180 st. asi 10 min.

Za ten cas si pripravim napln. Do misy dam obsah vsetkych troch kelimkov, poriadne spojim, aby sa vytvorila krasne hladka hmota. Pridam stavu a koru z citrona a postupne pridavam cukor, kym mi zmes nechuti tak akurat. Sladko, ale stale citronovo. Ked je ok, primiesam postupne po jednom kuse vajicka.

Zmes vylejem na predpeceny zaklad a dam do rury (stale ide na tych 180 st) zhruba na hodinu, mozno troska dlhsie. Po tom, co povrch na okrajoch stuhne a trosilinku sa sfarbi do zlta, ruru vypinam. Stred kolaca sa moze trocha chviet, on dojde. Nechavam vychladnut v rure. Potom ho prelozim do chladnicky, nech sa dobre vychladi. Servirujem vzdy az na druhy den.
adyky

vydrzat!

expert
 
Príspevky: 1666
Mood: Happy

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: ZBIERKA RECEPTOV

Odoslaťod nea »

SVEDSKY LOSOVO-ZEMIAKOVY NAKYP (speci pre Mysenku)
..................................................................
potrebujeme: zemiaky (asi pol kila),1 mala cibula, cerstvy losos (asi 400 g), maslo, trosku nasekaneho cerstveho kopru, 2-3 vajicka, sladku smotanu (asi 150 ml), sol, cerstvo mlete cierne korenie, citron.

zemiaky v supke uvarime, nechame vychladnut a osupeme, nakrajame na pol cm hrube platky. Na masle oprazime nadrobno nasekanu cibulu. Do vymastenej zapekacej misy dame na spodok vrstvu zemiakov, osolime, potrieme oprazenou cibulkou, poukladame tensie kusky lososa, na to opat vrstvu zemiakov, osolime, vrstvu cibulky, druhu polovicu lososa a na zaver vrstvu zemiakov. Smotanu a vajicka rozmiesame, pridame sol, korenie a kopor a pekne rovnomerne zalejeme obsah v mise. Povrch oblozime tenkymi platkami masla. Zapekame pri 180 stupnoch asi 35 minut - podla rury. Podavame s cersvym salatom.
nea

Life is a music, God is the DJ, world is the dancefloor

expert
 
Príspevky: 14033
Mood: Cool

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: ZBIERKA RECEPTOV

Odoslaťod Mysenka »

nea píše:SVEDSKY LOSOVO-ZEMIAKOVY NAKYP (speci pre Mysenku)
..................................................................
potrebujeme: zemiaky (asi pol kila),1 mala cibula, cerstvy losos (asi 400 g), maslo, trosku nasekaneho cerstveho kopru, 2-3 vajicka, sladku smotanu (asi 150 ml), sol, cerstvo mlete cierne korenie, citron.

zemiaky v supke uvarime, nechame vychladnut a osupeme, nakrajame na pol cm hrube platky. Na masle oprazime nadrobno nasekanu cibulu. Do vymastenej zapekacej misy dame na spodok vrstvu zemiakov, osolime, potrieme oprazenou cibulkou, poukladame tensie kusky lososa, na to opat vrstvu zemiakov, osolime, vrstvu cibulky, druhu polovicu lososa a na zaver vrstvu zemiakov. Smotanu a vajicka rozmiesame, pridame sol, korenie a kopor a pekne rovnomerne zalejeme obsah v mise. Povrch oblozime tenkymi platkami masla. Zapekame pri 180 stupnoch asi 35 minut - podla rury. Podavame s cersvym salatom.


:adore:
Mysenka

Kde blb, tam nebezpecno!

expert
 
Príspevky: 15121
Obrázky: 0

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: ZBIERKA RECEPTOV

Odoslaťod Martina z MT »

Pohankove gulky (k paradajkovej omacke, ku kyslej kapuste a pod.):
(improvizacia, casto zo zvyskov pohankovej kase :wink: )
- 4 salky varenej pohanky (cela al. lamanka)
- 2 vajcia
- 4 PL struhanky
- 2 PL hladkej muky
- 1 stredna cibula nasekana nadrobno
- sol, ml.rasca, ml.korenie, ml.cerv.paprika,drveny majoran, prip.lysovany cesnak (volam to "klobasove ochutenie" :wink: )
(+ tuk na omastenie hotovych guliek)

Masu premiesat, formovat gulky s priemerom cca 3 cm a bud uvarit (po vybrati omastit) al. upiect (pred pecenim omastit a nevysusit!!!).
Hotove gulky pouzit namiesto masovych guliek.
Martina z MT

Sloboda ducha!

expert
 
Príspevky: 2064

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: ZBIERKA RECEPTOV

Odoslaťod finesse »

Demikat
Uvarit nadrobno pokrajane zemiaky, povarit s nadrobno pokrajanou cibulou,pridat petrzlenovu vnat, po uvareni zaliat na tanieri bryndzu s trolinkou sladkej papriky, tesne pred jedenim na oleji jemne opeceny chlebik alebo rohlik.
/Robievam aj bez zemiakov a papriky, detom to chuti :D/
finesse

jediny kto ta dokaze vzdy podrzat je tvoja podprsenka

expert
 
Príspevky: 1011
Mood: Sad

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

PredchádzajúcaĎalšia

vybrali.sme.sk linkuj.cz facebook linkedin google live jaggcz addthis

Naspäť na Recepty

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.