ZBIERKA RECEPTOV

Varenie nemusí byť všedné. Najmä ak máme odvahu skúšať občas niečo nové. Čo chutí u Vás?
vybrali.sme.sk linkuj.cz facebook linkedin google live jaggcz addthis

ZBIERKA RECEPTOV

Odoslaťod shannon »

Ak mate niektora nejaky dobry recept, o ktory sa chcete podelit, prosim piste sem.
Navrhujem, aby sa tu zbierali len recepty a ak nahodou niekto z vas bude chciet pochvalit, komentovat, kritizovat, tak to mozme robit v teme "Co dnes varite".
Dufam, ze to nie je moc komplikovane a ze sa tato tema ujme, uz sa tesim na vela dobrych receptikov a obrazkovych priloh :wink:
shannon
pokročilý
 
Príspevky: 623

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: ZBIERKA RECEPTOV

Odoslaťod adyky »

Tak ja pridam recept na najoblubenejsi kolac mojho manzela, ktory sme robievali ked som zila v New Yorku. Je az smiesne jednoduchy, vyzera podivne a vola sa Apple Crisp.

Potrebujeme:
6 velkych jablk (idealne po 2 kusy z 3 odrod)
na mrvenicku/drobenku/crumble:
1/2 masla (stacia aj 2/3 malej kocky, cca do 100 gr)
1 dcl poharik muky
1/2 dcl poharika hnedeho cukru
1 lyzicku skorice

- jablcka osupeme, zbavime jadrincov, nakrajame na osminky a tie priecne na tenke platky, cca 3 mm hrube
- pomiesame, inak by bol kolac miestami prilis sladky a inde prilis kysly
- jablka naukladame do okruhlej nizkej formy (takej ako na quiche), popritlacame rukami, zbytocne sa s tym nerypeme, malo by to byt v strede vyssie ako na okrajoch, taka "mohyla"
- zo zmaknuteho masla, muky, cukru a skorice vyrobime za chvilocku prstami drobenicku
- tu navrstvime na jablka, na cely povrch a riadne popritlacame dlanami, aby bol komplet pevne pokryty cely povrch
- vlozime do vyhriatej rury (cca 180 - 200 st) a pecieme 50 min, alebo kym sa z rury netlaci bozska vona pecenych jablk, cukru a skorice.... povrch ma byt krasne zhnednuty, ale pozor, nie spaleny!
- "kolac" kladieme velkou lyzicou na taniere (nelakame sa, je beztvary) za tepla a servirujeme s kopcekom co najkvalitnejsej vanilkovej zmrzliny - tu odporucam jednoznacne Haegen Dasz, ked nie je, tak aspon dostupnu Cart ´d´Or - ziadne eskymo prosim :D

Jablcka sa pod pokryvkou krasne vydusia a z mrvenicky vznikne lahodna krusta. Kombinacia horuceho kolaca a studenej zmzliny je uzasna.
Je to nasa zimna klasika. Verim, ze sa niekto podujme na skusku.
adyky

vydrzat!

expert
 
Príspevky: 1667
Mood: Happy

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: ZBIERKA RECEPTOV

Odoslaťod adyky »

Dalsi smiesny "njujorsky" recept je na sladke nedelne zimne ranajky a vola sa French Toast.

Potrebujeme:
vianocku
vajcia
sol
skoricu
med
javorovy sirup

Je to vlastne chlieb vo vajicku, kde chlebom je vianocka a vajicko je skoricove. Dostatocne absurdne ? :lol:

Takze preslahame vajcia s lyzickou mletej skorice a stipkou soli, obalime v nich z oboch stran krajce vianocky a opecieme na masielku.
Horuce polejeme na tanieriku tektym medom, alebo javorovym sirupom.

Je to strasna pecka! Sladke, tazke, BOZSKE! Robim asi raz za rok, ale jedine v zime.
adyky

vydrzat!

expert
 
Príspevky: 1667
Mood: Happy

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: ZBIERKA RECEPTOV

Odoslaťod Margo »

Uz som ho sem pred rokmi davala, ale ktovie kde ten recept je. Zajtra ho idem robit, tak prihodim...

Zavin z kysnuteho cesta (na styri zaviny=jeden plech)

500g polohrubej muky
1cajova lyzicka soli
4 zarovnane polievkove lyzice hnedeho cukru
pol kocky drozdia
1 cele vajce a 1 zltok
mlieko podla potreby (cca pol litra)
125 gramov masla
2 lyzice oleja

V miske si rozmiesame kvasok v troske vlazneho mlieka cukor a drozdie

Vo velkej mise si zmiesame zmaknute maslo, vajce, zltok, sol, poriadne premiesame, pridame muku, prilejeme kvasok a za postupneho dolievania vlazneho mlieka vypracujeme hnetacom tuhsie cesto. Posypeme na povrchu mukou, prikryjeme cistou utierkou a dame do vlaznej rury na cca polhodinku kysnut. Potom cesto vyklopime na pomucenu dosku, rozdelime na 4 bochnicky a necham ich este 20 minut prikryte podkysnut.
Kazdy jeden bochnik potom rozvalkame na tenky okruhly plat, naplnime plnkou, zavinieme, ulozime na maslom vymasteny a mukou vysypany plech, potrieme kazdy zavin rozslahanym zltkom, popichame ho ihlou (aby nepopraskal) a dame do studenej rury piect na cca 180 stupnov do zlatista.

Plnka: makova, orechova- mak/orechy pomelieme. v hrnci si zvarime cukrovy sirup (na 8 dcl vody dame cca pol kila bieleho cukru a za pomaleho miesania uvarime na sirup). Nechame ho vychladnut a postupne vmiesame do maku/orechov tolko, aby plnka bola husta tak akurat. Plnku mozeme ochutit rumom a pridat do nej namocene hrozienka.
Naposledy upravil Margo dňa , celkovo upravené 1 krát.
Margo
expert
 
Príspevky: 6358

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: ZBIERKA RECEPTOV

Odoslaťod adyky »

KURCA S RYZOU V JEDNOM - rychlovka z jednej panvice

Zaklad:
2 kuracie prsia
cibula (alebo por, salotka, cesnak)
1 hrncek bielej ryze (naturalka by sa nestihla uvarit)

Zakladom je oprazit v hlbsej panvici, ku ktorej mame pokrievku, cibulku a kuracie masko (do mierneho zhnednutia) pokrajane na vacsie kusky cca 3 x 3 cm. Pridame premytu ryzu, osolime a zalejeme 1,5 salkou vody alebo este lepsie vyvaru. Zakryjeme a nechame 20 min na miernom ohni vsetko spolu uvarit.

Ale takto by to bolo strasne obycajne. Takze raz tam dam na zaciatku poprazit pancettu a spolu s ryzou pridam na kocky nakrajane hrubostenne farebne papriky, susene paradajky a cierne olivy. Na tanieri posypem parmezanom.

Inokedy dam do zakladu cesnak a spolu s ryzou vylejem jednu konzervu krajanych paradajok, trocha bielych fazul z konzervy a pridam lyzicu bazalky.

Alebo orientalne - s indickym korenim, curry, kurkumou a servirujem s bananmi opecenymi na masle.

Variacii je velke mnozstvo, jedlo je rychle a chutne. Pokial tam nejde klobasa, slanina a ine slovenske dobrotky, mozno ho povazovat aj za zdrave :D
adyky

vydrzat!

expert
 
Príspevky: 1667
Mood: Happy

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: ZBIERKA RECEPTOV

Odoslaťod Margo »

Pecena cokolada (4 porcie)

200g kvalitnej horkej cokolady
120g masla
160g cukru
2 vajcia
60ml hladkej muky
struhana pomarancova kora z jedneho velkeho (najlepsie chemicky neosetreneho, alebo aspon poriadne umyteho) pomaranca

Vo vodnom kupeli rozpustime cokoladu s maslom, v mise naslahame vajcia s cukrom, stipku soli pre zvyraznenie chuti, vmiesame muku. Potom do toho postupne prilejeme rozpustenu cokoladu a koru z pomaranca. Misky na sufle vymazeme maslom, naplnime zmesou, postavime do pekaca a dame piect (rura na 200 stupnov, cca 18 minut). Ked je vrch leskly a zacina praskat, vyberieme von. Vnutri musi byt cokolada krasne tekuta. Je to vyborna zimna mnamka :-)
Margo
expert
 
Príspevky: 6358

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: ZBIERKA RECEPTOV

Odoslaťod shannon »

HOVÄZDI GULAS

2 cibule
800g hovädzieho mäsa (pliecko, krkovicka..)
2 lyzice paradajkoveho pretlaku
1 lyzicka vinneho octu
sladka cervena paprika
2 deci kvalitneho cerveneho vina
cca 1/4l vyvaru
cerstve korenie z mlynceka
olej, bobkovy list, cesnak, majoran, kusok kory z citrona, sol


Nakrajanu cibulu osmahneme do zlatova na oleji, odhrnieme na kraj hrnca, pridame mäso, nakrajane na väcsie kocky a oprazime zo vsetkych stran do hneda, pridame par. pretlak, chvilu spolu poprazime, poprasime paprikou, zalejeme vinom a octom, nechame vyvriet, posolime. Zalejeme vyvarom, pridame rascu, bobkovy list a pod pokrievkou,dusime asi 1,5-2 hodiny, podla potreby este podlejeme.
pred koncom varenia pridame citronovu koru, pretlaceny strucik cesnaku a po odstaveni majoranku a mlete cierne korenie. Nechame este asi pol hodinu zakryte na teplej platni a podavame so zemlovymi knedlickami, ryzou, polentou, alebo zemiakovou kasou.
shannon
pokročilý
 
Príspevky: 623

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: ZBIERKA RECEPTOV

Odoslaťod shannon »

LASAGNE ALLA BOLOGNESE

Potrebujeme asi pol litra bolonskej omacky:
400g hovädzieho (pliecko)
200g bravcoveho (pliecko)
1 mrkva
cca 50 g zeleru
1 cibula
200g osupanych a na kocky pokrajanych mäsitych paradajok (alebo pelati z pohara)
olivovy olej
dve lyzice pretlaku
cca tristvre litra vyvaru
poharik cerveneho vina
vetvicka rozmarinu
listok salvie
strucik cesnaku
cierne mlete korenie, sol

rezancove cesto:
100g psenicnej muky
100g muky z trvdej psenice
2 vajicka
1 lyzicku olivoveho oleja

besamel:
1 liter mlieka
60g masla
60g muky
bobkovy list
muskatovy oriesok

ostatne:
cca 60g struhaneho parmezanu
10 listkov bazalky
maslo na vymazanie formy

Postup:
Mrkvu, zeler a cibulu nakrajame na drobne kocky a osmahneme na oleji, pridame pomlete maso a spolu prazime, kym sa nevyvari tekutina, co pustilo mäso, potom prazime dalej do hnedasta, pridame pretlak, premiesame, pomaly podlievame vinom ( vzdy pockat, kym sa vyvari) pridat vyvar a paradajky a varit asi 1,5 hodiny. Pred koncom varenia pridat rozmarin, salviu a cesnak nakrajany nadrobno.

Cesto po vypracovani vyvalkame natenko, nakrajame na platy (asi 6 krat 8 cm)a vyvarime v osolenej vode nie celkom do mäkka, vyberime, dame na chvilu do studenej vody, vyberieme na kuchynsku utierku odkvapkat.

Pekac na lasagne vytrieme maslom, nalejeme trochu besamelu a dno pokryjeme platmi cesta, na ktore natrieme omacku, potom besamel, posypeme parmezanom a nadrobno pokrajanou bazalkou. Takto pokracujeme, kym sa nam vsetko neminie, posledna vrstva sa zaleje besamelom a pokvapka omackou, na to parmezan a trochu rozpusteneho masla.

Pecieme v predhriatej rure na 180 stupnov asi 30 minut.
shannon
pokročilý
 
Príspevky: 623

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: ZBIERKA RECEPTOV

Odoslaťod shannon »

LASAGNE S LOSOSOM A SPENATOM

Tento recept som robila podla fantazie, takze neviem presne kolko coho, nech si kazdy spravi podla chuti :wink:

Do vymastenej formy davame platy cesta striedavo s platkami udeneho lososa, supanych nadrobno nakrajanych paradajok (nie prilis vela) a blansirovaneho spenatu zmesaneho s cesnakom (cesnak najskor zbavit strednej casti, pokrajat nadrobno a osmahnut na olivovom oleji), posypeme estragonom, zalejeme besamelom, potom zase cesto, atd..... Nakoniec len vrstva besamelu

Na 180 stupnov 20 minut
shannon
pokročilý
 
Príspevky: 623

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: ZBIERKA RECEPTOVRe: ZBIERKA RECEPTOV

Odoslaťod Portobello »

Minestrone - Minestra-

- Kvalitna sunka, alebo prerastena slanina, cca 10 dkg/ davam bud schwarzwaldsku, alebo oravsku slaninu, skusila som aj pancettu ci spanielske chorizo/
- Korka z parmezanu

Sezonna zelenina, alebo co mame doma:

- stonkovy zeler, mrkva, pastrnak, zemiaky, cuketa, karfiol, kelove alebo kapustne listy, zelene fazulky, hrasok, spenatove listy, atd...
- fazulu – cca 1 salku, bud dopredu uvarenej s bobkovy listom a par klincekmi– biela, strakata..., alebo z konzervy
- konzerva rajcin, alebo v sezone cerstve rajciny
- Cesnak /3 struciky/, cibula
- Bylinky – stonka rozmarinu, bobkovy list, salvia, cerstva bazalka...
- Cierne korenie, nove korenie, sol

Polievka je sice narocna na suroviny, ale lahka na pripravu..

Na troske olivoveho oleja oprazime sunku, pridame cibulu, neskor cesnak a opekame, pridame rajciny, rozmarin, bobkovy list, nove korenie, parmezanovu korku a tvrdsiu zeleninu, maksiu pridame neskor. Fazulu z konzervy pridme nakoniec.
Da sa varit na dva sposoby – bud dlllho, kym sa zelenina takmer uplne nerozvari, a polievka je potom husta a bohata, alebo zelenina je tvrdsia na hryz, toto je kratsia a sviezejsia verzia.Nakoniec pridame cerstvu bazalku a salviu, okorenime a osolime. Polievka je tak bohata, ze netreba ani dochucovat vyvarom.
Na tanieri husto posypeme parmezanom, niekto si dava aj lyzicku pesta.Je to nasa naj..polievka 
Portobello
expert
 
Príspevky: 1374

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Ďalšia

vybrali.sme.sk linkuj.cz facebook linkedin google live jaggcz addthis

Naspäť na Recepty

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.

cron