Pečenie pre začiatočníčky

Varenie nemusí byť všedné. Najmä ak máme odvahu skúšať občas niečo nové. Čo chutí u Vás?
vybrali.sme.sk linkuj.cz facebook linkedin google live jaggcz addthis

Re: Pečenie pre začiatočníčky

Odoslaťod Táňa »

Malvinka píše:Tak som koláčik 10minútový robila, bolo to fakt rychle, ale pozor po upeceni sa to moc jesť nedalo, az ráno po odlezani a stuhnuti v chladničke nam zachutilo :-)

My ho naopak zjeme už teplý. :)
Táňa

expert
 
Príspevky: 5315

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Pečenie pre začiatočníčky

Odoslaťod Malvinka »

Táňa píše:
Malvinka píše:Tak som koláčik 10minútový robila, bolo to fakt rychle, ale pozor po upeceni sa to moc jesť nedalo, az ráno po odlezani a stuhnuti v chladničke nam zachutilo :-)

My ho naopak zjeme už teplý. :)


Jeej Tani to bolo ale faux-pas z mojej strany :ashamed: :rol8: No ale kazdy mame ine chute, mne ta nestuhnuta maslova poleva bola straaasne mastna a proste ani prehltnut s ami to nedalo. Zato vychladnute odlezane mnam mnam :D
AJ ked teda asi tento kolac nebude patrit medzi moje evergreeny :wink:
Pridam teraz dva z mojej novej zltej knizky receptov. Tie mam overene v tomto case niekolkonasobnym upecenim.
Inac pri stahovani som zasantrocila cervenu knihu receptov, co je velka skoda, lebo sa tam nachadzali viacere moje receptove poklady :help:
Malvinka

:)

expert
 
Príspevky: 4476

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Pečenie pre začiatočníčky

Odoslaťod Malvinka »

Tak idem na to :cook: (a s diakritikou :wink: )

Rezy Raffaelo
Na cesto:
1 hrnček práškového cukru, 2 celé vajcia, 1/2 hrnčeku oleja (slnečnicového kvalitného), 1 hrnček mlieka,
2 hrnčeky polohrubej múky, 1 prášok do pečiva
Na posyp: 1 hrnček strúhaného kokosu, 1/2 hrnčeku práškového cukru
Na poliatie po upeční: 1 celá šľahačková smotana (štandardné balenie - býva to 250ml tuším)

Postup:
Vymiešame vajcia s cukrom a olejom (ja to robím ručne metličkou, aspoň ušetrím za elektrinu a zároveň posilním pravú pažu :wink: ), pridávame múku s práškom do pečiva a mlieko.
Vylejeme na menší hlbší plech (vymazaný a vysypaný múkou alebo moja obľúbená lenivšia varianta vyložený papierom na pečenie). Posypeme zmesou kokosu a práškového cukru - rovnomerne :8-):
Pečieme cca 20-25 minut na 170stupňoch - to už podľa osobných skúseností. Treba dávať pozor, aby kokos navrchu moc nezhnedol, to by bol horký. Ideálna farba má byť vraj ružová, ale mne sa taká nikdy nepodarila, skor je to taký odtieň béžovej.
Okamžite po vybratí z trúby polejeme šľahačkovou smotanou. (už som to robila aj so smotanou na varenie, to je potom menej kalorické).

Žena so zmyslom pre dokonalosť to celé može ešte pofŕkať čokoládovou polevou, ale len tak decentne :D
Malvinka

:)

expert
 
Príspevky: 4476

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Pečenie pre začiatočníčky

Odoslaťod Malvinka »

BeBe rezy

Na cesto: 1 hrnček kryštáĺového cukru, 2 celé vajcia, 4 lyžice oleja (slnečnicového kvalitného), 1/2 až 3/4 hrnček mlieka,
2 hrnčeky polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 1-2 lyžičky kakaa
Na krém: 1 vanilkový puding, 350 ml mlieka, 5 lyžíc kryšt. cukru, cca 100g masla (doporučujem na samom začiatku pečenia
vytiahnuť z chladničky a nechať zmäknúť pri izbovej teplote)
Ďalej BeBe keksíky jemné (červený obal), podľa veľkosti plechu 1-2-3 balenia

Postup:
Vymiešame vajcia s cukrom a olejom (opäť stačí metličkou, veď elektrina je drahá :wink: ), pridávame múku s práškom do pečiva, mlieko, kakao (množstvo lyžičiek individuálne podľa vašich kakaových sklonov, ja dávam 2 kopcovité).
Vylejeme na plech (ja mám taký menší hlbší, cesto je potom vyššie, tak na to myslite).
Pečieme cca 20-25 minut na 170stupňoch - tiež podľa osobných skúseností. Po dákych 20min. skúsime špáratkom ďobnúť do cesta (hlboko) a ak sa cesto neprilepí, plech možeme vybrať.

Medzitým, čo sa cesto pečie, si uvaríme puding klasicky: prášok vymiešame metličkou v mlieku a s 5 lyžicami kryšt. cukru.
Uvaríme a necháme ÚPLNE vychladnúť. Potom puding rozšľaháme elektrickým mixérom (tu už elektrinu nešetrím :smoke: ), postupne pridávame zmäknuté masielko a vyšľaháme do lahodného krémiku.
Krém natierame na vychladnuté cesto a navrch kladieme BeBe sušienky, na moj malý plech stačí jedno necelé balenie.
Celé to zalejeme čokoládovou polevou - ak jej máme málo, stačí aspoň pofŕkať, aj to bude pekné a dobré :D

Možné modifikácie:
Cesto biele, puding čokoládový, BeBe keksíky kakaové, poleva citrónová...
Puding skúste ten nový od Dr.Oetker, dáky De Luxe je to - vanilkový vraj s pridaním pravého vanilkového extraktu a čokoládový s vyšším obsahom kakaa, sú fakt veľmi dobré :)b
Malvinka

:)

expert
 
Príspevky: 4476

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Pečenie pre začiatočníčky

Odoslaťod Malvinka »

No tak to je pravda, ze s tým olejom je to lepšie vyšľahať poriadne :-D To len ja som si to teraz zjednodušila, kedze mam miminko a niekedy sa bojim, aby som ho hlukom nezobudila a tiez sa mi nechce vyťahovať mixer. Celkom dobre su moje koláčiky aj takto ručne vymiešane, ale je pravda, ze to su take jednoduche recepty. Inac tie BeBe rezy nechávam po dokončení postáť 2-3hodiny a až potom to dám do chladničky. Mám skúsenosť,že keď to dám do chladničky hned,tak tie BeBe nezmäknú
Malvinka

:)

expert
 
Príspevky: 4476

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Pečenie pre začiatočníčky

Odoslaťod monika27 »

Ja už plechy na pečenie nevymazávam, používam papier na pečenie - osvedčený mám z Lidla. Mala som aj nejaký iný, ale všetko sa mi naňho lepilo, tento je ok.

Ak už z nejakých dôvodov chcem vymazať plech, používam zvyčajne bravčovú masť. Moja mama vymazáva aj normálnym olejom. Chuť pečeného to nijako neovplyvňuje. Maslo ja osobne na vymazávanie nepoužívam.

Do cesta nepoužívam žiadne hery, palmaríny a podobné veci, iba maslo, prípadne bravčovú masť.

A pre začiatočníčky čo sa kysnutého cesta týka vrelo odporúčam pekáreň na chlieb - ja mám už asi 4 roky, chlieb už síce až tak často nepečiem, zato kysnuté koláče - sladké, slané, rožky, žemle - to pečiem často, takisto buchty na pare a domácu knedľu by sme bez pekárne nemávali - nakoľko vymiesiť cesto ručne sa mi nedarilo. Teraz nemam problém.


Koniec okienka pre začiatočníčky :-)

P.S.: hoci som túto diskusiu založila už pár rokov dozadu, stále som začiatočníčka :mrgreen:
monika27
začiatočník
 
Príspevky: 378

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Pečenie pre začiatočníčky

Odoslaťod monika27 »

elima píše:monika, na papier davas aj cesto ako bublanina? ja totiz robievam iba taketo "bublanoidne" kolace.
skusala som aj obycajny olej na vymastene, ale to mi potom nespravi na spodku kolaca pevnu vrstvu a kolac od spodu nedrzi, sa to mrvi. pri bublanine by to az tak nevadilo, ale teraz som robila taku falosnu "pizzu" z nekysnuteho cesta a to sa roztiera na tenku vrstvu, tak tam by sa hodil pevny spodok, nech mi polka neostane na plechu nasiaknuta v oleji.


Áno, občas sa stane, že sa to trošku prilepí, ale papier ide ľahko dolu. Väčšinou ale bez problémov.
monika27
začiatočník
 
Príspevky: 378

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

PredchádzajúcaĎalšia

vybrali.sme.sk linkuj.cz facebook linkedin google live jaggcz addthis

Naspäť na Recepty

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.