Pečenie pre začiatočníčky

Varenie nemusí byť všedné. Najmä ak máme odvahu skúšať občas niečo nové. Čo chutí u Vás?
vybrali.sme.sk linkuj.cz facebook linkedin google live jaggcz addthis

Re: Pečenie pre začiatočníčky

Odoslaťod monika27 »

Téma pre všetky, ktorým v kuchárskych knihách nestačí veta "upečieme vo vyhriatej rúre", ale potrebujú detaily - koľko minút, na koľkých stupňoch a pod. :D Takže, poraďme si navzájom.

Moje pokusy zvyčajne končia manželovým povzbudivým - no, zo 10 kúskov by sa z toho nejako dalo vykrojiť......." Zvyčajne nemám problém pripraviť cesto, problém je so samotným upečením.

Preto pri konkrétnych receptoch privítam akékoľvek tipy a triky. Pridáte sa?
monika27
začiatočník
 
Príspevky: 378

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Pečenie pre začiatočníčky

Odoslaťod lutzlutz »

Ahoj Monika, tento recept som uz ponukla v inej diskusii, ale dam ti teraz k nemu komentar- mozno ti to pomoze,.takze jet to "jednomiskovy kolac" vsetko das do misy, poslahas a das na vymasteny a mukou vysypany plech. Doporucujem ti ruru zapnut na 17O st. este predtym nez budes robit cesto. Pec asi 20 min na tejto teplote, potom mozes dat na 15 a piect este takych 15min. Ak si nie si ista ci je uz cesto upecene, pichni don spajdlou, nemalo by sa na nu cesto lepit a tiez po okrajoch by sa mal kolac oddelovat od plechu.
LIATY MEDOVNIK
7 PL oleja
250 ml mlieka
1 cele vajce
1 PL medu
500 g hladkej muky
200 g kryšt. cukru
1 ks kypriaci prasok
podla chuti oriesky, hrozienka, sus, ovocie

Este niekolko vseobecnych rad a tipov:
- plech netreba vymastovat ak je cesto mastne, obsahuje vela tuku (napr. linecke pecivo)
-plech po vymazani vysypem hrubou mukou
-piskotove cesta ako aj listkove cesto sa musia piect na vysokych teplotach (250), aby sa upiekli rychlo, pri pomalom peceni na nizkych teplotach sa vysusia, piskot sa neda dat z plechu dolu a lame sa.

Pises, ze sa ti nedari- neuvadzas ake cesta robis ani to ci mas vysledok spaleny alebo surovy, napis aku mas ruru, ci mas plne dvierka alebo mozes dnu aj vidiet a ci mas taketo problemy aj s inym pecenim (napr. slane veci, zapekanie, pecenie hydiny, ryb)
Ozvi sa ako si dopadla, drzim palce
lutzlutz
pokročilý
 
Príspevky: 657

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Pečenie pre začiatočníčky

Odoslaťod monika27 »

Ahoj, Lutzlutz,
dakujem za odpoved. Recept urcite vyskusam.

Co sa tyka mojich neuspechov - zvycajne mam cesta spalene, resp. vyschnute... Cize odhadujem, ze je problem bud v teplote, alebo v case, alebo v oboch. Naposledy sa mi podarili medovniky, som bola riadne hrda na seba :D

Ruru mam teplovzdusnu, s priehladnymi dvierkami, cize nazerat sa da. Len zvycajne to proste neodhadnem - chybaju mi skusenosti. PReto mam najradsej, ked je v recepte presne napisana teplota a cas pecenia.

Ostatne veci su ok, myslim masa, ryby - to zvladam fajn. Len pecenie mi nejde, ale vravim, je to nedostatkom skusenosti.

Zahliadla som vo vedlajsej diskusii, ze rovnake problemy ma Tess, tak ma to inspirovalo :D

Budem vdacna za hociake rady, myslim, ze to pomoze aj inym.
Monika
monika27
začiatočník
 
Príspevky: 378

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Pečenie pre začiatočníčky

Odoslaťod mmonika »

pri vacsine kolacov nezapinam ventilator ,ale peciem normalne ,jedine na konci ,ked chcem dosiahnut farbu ,tak zapnem ventilator ,lebo ked je to od zaciatku,cesto malo vyjde a vysusi sa ,nez sa prepecie ,ja osobne som zistila ,,ze kym pri mase a zapekani je to o.k. tak pri kolacoch plati pomaly dalej zajdes
mmonika

pracujem

expert
 
Príspevky: 15118
Mood: Cool

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Pečenie pre začiatočníčky

Odoslaťod Slavka »

Suhlasim s mmonikou. Najlepsie je pri peceni kolacov vypnut ventilator. Pri zapnutom sa stava, ze z kolacov su susienky.
Slavka

anjelik

expert
 
Príspevky: 1922

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Pečenie pre začiatočníčky

Odoslaťod mmonika »

dnes som piekla ten pernikovy od lutzlutz ,ten hrncekovy a je super ,uz som vyskusala aj makovy aj ten s acidofilnym mliekom ,ja som mala len dva take jednoduche recepty a tak su nasi radi ,ze maju obmenu este raz vdaka za tie perfektne recepty a inak ja vytriem pekac maslom a vysypavam struhankou /domacou/ a krasne sa to oddeluje a ten kto sa tie recepty tiez chysta piect ,tak ten pernikovy doporucujem dat na vacsi plech ,lebo cesto je mokrejsie a ked je vysoky ,tak je dlho dole este mokry,tan makovy moze ist aj do pekacika ,
mmonika

pracujem

expert
 
Príspevky: 15118
Mood: Cool

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Pečenie pre začiatočníčky

Odoslaťod Táňa »

Pre tých, čo nič nestíhajú, alebo chcú stihnúť všetko, pripájam recept na výborný ananásový koláč (10 minútová akcia):

40 dkg hl. múky,
2 čajové lyžičky sódy bicarbóny,
15 - 20 dkg prášk. cukru,
2 celé vajcia a
1 konzervu (425 g) ananásového kompótu aj so šťavou (ak sú kúsky ananásu väčšie, pokrájajte ho).
Všetko zmiešame v mise (vareškou, nie mixérom) na také redšie cesto (ak je cesto príliš tuhé, prilejte trošku vody - nesmie stekať z varechy). Vylejeme na plech vyložený papierom a upečieme. Teplovzdušná rúra tak na 160 - 170 stupňov, cca 20 - 25 minút.

Medzitým si pripravte polevu: v rajnici roztopiť 10 dkg Hery, 15 dkg prášk. cukru, 1.5 dl sladkej smotany alebo mlieka, všetko spolu povariť na slabšom plameni asi 3 minútky a odstaviť. Potom vmiešať 1 lyžičku vanilk. cukru, 5 dkg sekaných vlašských orechov a 5 dkg strúhaného kokosu.
Polevu rozotrieť (vyliať) na ešte horúci koláč a nechať vychladnúť.
Prajem dobrú chuť.

Nie je to môj recept, ale od kedy som ho našla, nevieme sa ho dojesť. Ja ho pečiem asi 5 minúť v el. rúre a do polevy nedávam nič. Akurát polovicu posypem kokosom (dcérka nechce kokos ani orechy).
Aj cukru sa môže dať menej, podľa chuti a zvyku. :)
Táňa

expert
 
Príspevky: 5315

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Pečenie pre začiatočníčky

Odoslaťod lutzlutz »

Tana nacala kolaces polevami, tak dam aj ja nieco o triedu vyssie- je to vlastne zakusok, ale na pripravu jednoduchy,no zaroven farebne efektny a chutny.

Prazsky mucnik
4vajcia
200g cukru
1/2 hrnceka oleja
1/2 hrnceka vody
300g polohrubej muky,
1 prasok do peciva
1cokoladovypuding
0,5 l mlieka
50g cukru
2 kysle smotany
vanilkovy cukor

Vajcias cukrom, olejojm a ovdou slahame v mise slahacom. Pridame polohrubu muku s praskom do peciva, Hmotu rozotrieme na hlbokyplech vymasteny a vysypany mukou. Uvarime cokoladovy puding s cukrom podla navodu na obale a opatrene ho rozotrieme na cesto. Pecieme 20- 25 minut v rure vyhriatej na 180 st. Kyslu smotanu vymiesame s krystalovym a vanilkovym cukrom podla chuti a prelejeme upeceny kolac hned po vytiahnuti z rury. Ked kolac vychladne,smotana stuhne.
N.B. viac sa mi osvedcilo dat tri kysle smotany, alebo dva a pol- dva je navelky plech malo.


Dajte vediet ako sa vam paci tento recept. inak ten pernik je z "vari vam to", piekol to jeden 14-rocny chalan co chcel ist na hotelovku.
lutzlutz
pokročilý
 
Príspevky: 657

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Pečenie pre začiatočníčky

Odoslaťod alca »

Táňa píše:Pre tých, čo nič nestíhajú, alebo chcú stihnúť všetko, pripájam recept na výborný ananásový koláč (10 minútová akcia):

Dnes som vyskúšala, len som načrela do domácich zdrojov a použila som namiesto ananásového kompótu marhuľový, vyše polovice 7 dcl pohára. Tiež dobré. Staršia dcéra sa išla "obžrať", musela som ho pred ňou schovať, ale chutil všetkým! Odporúčam. A je fakt rýchly, takéto recepty milujem. :D
alca
začiatočník
 
Príspevky: 256

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Ďalšia

vybrali.sme.sk linkuj.cz facebook linkedin google live jaggcz addthis

Naspäť na Recepty

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.