od lutzlutz »
Ahoj Monika, tento recept som uz ponukla v inej diskusii, ale dam ti teraz k nemu komentar- mozno ti to pomoze,.takze jet to "jednomiskovy kolac" vsetko das do misy, poslahas a das na vymasteny a mukou vysypany plech. Doporucujem ti ruru zapnut na 17O st. este predtym nez budes robit cesto. Pec asi 20 min na tejto teplote, potom mozes dat na 15 a piect este takych 15min. Ak si nie si ista ci je uz cesto upecene, pichni don spajdlou, nemalo by sa na nu cesto lepit a tiez po okrajoch by sa mal kolac oddelovat od plechu.
LIATY MEDOVNIK
7 PL oleja
250 ml mlieka
1 cele vajce
1 PL medu
500 g hladkej muky
200 g kryšt. cukru
1 ks kypriaci prasok
podla chuti oriesky, hrozienka, sus, ovocie
Este niekolko vseobecnych rad a tipov:
- plech netreba vymastovat ak je cesto mastne, obsahuje vela tuku (napr. linecke pecivo)
-plech po vymazani vysypem hrubou mukou
-piskotove cesta ako aj listkove cesto sa musia piect na vysokych teplotach (250), aby sa upiekli rychlo, pri pomalom peceni na nizkych teplotach sa vysusia, piskot sa neda dat z plechu dolu a lame sa.
Pises, ze sa ti nedari- neuvadzas ake cesta robis ani to ci mas vysledok spaleny alebo surovy, napis aku mas ruru, ci mas plne dvierka alebo mozes dnu aj vidiet a ci mas taketo problemy aj s inym pecenim (napr. slane veci, zapekanie, pecenie hydiny, ryb)
Ozvi sa ako si dopadla, drzim palce