Stránka 1 z 396

Re: čo dnes varíte?

OdoslaťOdoslané:
od Lalia
My sa tym trapime vacsinu doobedneho casu a potom okolo jedenastej narychlo urobim nieco teple. :-) A tak aj vyzeraju nase obedy - velmi rychle, nic komplikovane. A cim vacsia "gebuzina", tym viac mi to tie chlpate jazyky zjedia. Mam potom sice problem jedlo predlozit manzelovi a ostatnej rodine, ale som rada, ze su deti syte. Istych jedal mame malo - istych, ze to iste zjedia. Ale co chuti obom nasim zmlsanym certom je ovsena kasa. Robievam ju vacsinou na veceru. Dam varit nadrobno pokrajane, osupane jablcko do malo vody - tak akurat. Pridam do vody tri klinceky, ktore pred podavanim hladam, aby ich nenasli oni v tanieri a neodmietli jest, a trochu, naozaj trosku mletej skorice. ZIADNY cukor a ZJEDIA TO! Ked sa jablcko tak minutku povari, pridam tak akurat (asi za dve hrste) oplachnutych ovsenych vlociek (oplachnutych tak, aby z nich vyplavali tie tvrdsie supky) a este asi pat minut varim. Mala by z toho byt taka poloriedka, polohusta kasa, ktora pod pokrievkou zhustne. Skusala som to oblievat javorovym sirupom, ale to uz nechceli. Ja si to ocukrujem hnedym cukrom (potom to vyzera luxnusnejsie), ale oni to maju najradsej takto. Ak sem pridate aj vy nejaky vas tip, pridam aj ja znovu nieco "iste". :-)

Re: čo dnes varíte?

OdoslaťOdoslané:
od nika1971
Ja mam doma 7 rocneho chlapca, a tiez nie je velky jedak...uz sa tesim, ked sa dostane do puberty a bude jest vsetko, co uvidi. Inac u nas je hit vsetko na sladko...ryzovy nakyp, ryza v mlieku, zemlovka, dukatove buchticky...

Re: čo dnes varíte?

OdoslaťOdoslané:
od Lalia
No, Tess, ja neviem ci tymto prispevkom neskonicm - co sa istych jedal tyka. :-) Trochu sa hanbim opisat to, co varim, lebo ako pisem, manzel pri takej veceri tvrdi, ze uz jedol. :-)) Toto jedlo je moja istota:
Na olej hodim cibulu a na drobno pokrajanu cukinu bez tych jadierok. Zalejem to opat vodou tak, aby sa tam este zmestili cestoviny a nemusela som vylievat vodu. Cukine staci malo, preto po kratkej chvili k nej pridam za hrst cestoviny a opat iba zo tri, styri minutky povarim. Asi tridsat sekund pred dovarenim cestoviny tam hodim este na drobno posekany kopor a na chvilu odstavim, aby zvysna voda vsiakla do cestovin. Martina z MT tomu hovori "eintopf". :-)
A mam este jednu istotu, tiez nieco, co by nas oco ani neovonal.
Spenat na cibulke, zahusteny ovsakmi - to je tip od niektorej kocky tu z Babetka - bez soli, len s jednym strucikom cesnaku. Uvarila som k tomu zemiaky a vajicko. Zjedli uplne vsetko obe detiska. To bolo tusim prvy krat v historii, ze by zjedli vsetko z taniera. Zda sa, ze tie ovsaky u nas vedu.
A predsa este jeden tip: My sme istu dobu celkom zabudli na taku prilohu, ako tarhona. Tak ju tiez mozete oprasit.

Re: čo dnes varíte?

OdoslaťOdoslané:
od lutzlutz
Ahoj Lalia, dakujem za inspiraciu, "cuketovy eintopf" vyskusam, aj ten spenat, ci to zje babo neviem, ale ja urcite. Este sa opytam, aky mas kopor- kupovany slany vo flaske alebo suseny alebo si mrazis vlasne zasoby? U nasho dietata leti polievka zo zltej tekvice.

Ahoj TESS: no nechcem sa chvalit, ja peciem dost slusne (jedna z mojich zalub je aj citanie kucharskych knih- a mam ich dost), ale je fakt ze pri dietati su velmi vdacne jednomiskove kolace, to su take ze vsetko nahadzes do misy, pustis na to slahac a o tri minuty vylievas na plech, takze dva pre inspiraciu:

LIATY MEDOVNIK
7 PL oleja
250 ml mlieka
1 cele vajce
1 PL medu
500 g hladkej muky
200 g kryšt. cukru
1 ks kypriaci prasok
podla chuti oriesky, hrozienka, sus, ovocie


ŠUP DO VANDLIKA
500 g polohrubej vyberovej muky
500g kryšt. cukru
500 g postruhanych jablk
2 dcl oleja
4 cele vajcia
2 kopcovite lyzice kakaa (ja nedavam, radsej doporucujem skoricu- podla chuti)
1 ČL sody bikarbony
(upeceny kolac mozno potriet este dzemom a dat nan cokoladovu polevu- nemusi byt)

N.B. plech treba vymastit aj vysypat mukou, Sup do vandlika sa pecie dost dlho je obycajne hruby. Oba kolace su velmi vdacne, vela sa z nich nakraja a su vhodne aj do prirody a na cestovanie).

Tess, ak chces napisem ti aj jeden zakusok, vola sa to prazky mucnik, je to piskota na ktoru sa da este za surova uvareny puding, cele sa to upecie a na vrch, hned po vybrati z rury sa na to dava vyslahana kysla smotana s cukrom, ked to vychladne ta smotana stuhne, je to velmi chutne a pomerne jednoduche, tak sa ozvi, ci ta aj taketo zaujima, nejdem to pisat len tak, uz nejdem hrabat v knizke, ale v pripade zaujmu napisem. Tak zatial ahoj

Re: čo dnes varíte?

OdoslaťOdoslané:
od gabika
V poslednej dobe mi smakuje kelov privarok - osmahnem cibulku, posypem cerv. paprikou, hodim na rezance nakrajany kel plus na drobno zemiaky, podlejem, posypem mletou rascou a osolim, necham dusit, kym nezmakne vsetko a potom prihodim lisovany cesnak. Za hrniec urobim tak s polky kelu, zemiaky svihmem hlavne pre muza, nech to ma hutnejsie a cesnaku ako kto znesie, ja davam 3 strucky. Moja babka to zahustovala este mukou a podavala k tomu dusene masko al. vajko na tvrdo, mne to smakuje same a neviem sa toho dojest. No a uz aj slintam. :roll:

Re: čo dnes varíte?

OdoslaťOdoslané:
od Lalia
Lutzlutz, kopor zvacsa dostanem u nas v zelovoci - mame takeho fajn zelovocara, ktory mysli aj na to. Ale mame aj mrazeny. V slanom naleve by u nas nemohol byt hlavne preto, ze sa dost snazim nesolit pre nasho mladsieho. Ma sice uz rok a pol, niektori tvrdia, ze do roka staci nesolit, ale su aj take nazory, ze do dvoch, tak sa snazim aspon to jeho jedlo nesolit. V pecive je sol, aj v nasom jedle, ktore ochutnava. Ale u neho sa snazim nesolit.
Tu je este jedna "ista" polievka: Obycajna, ako vzdy v mojom pripade. Mrkvova s krupicovymi knedlickami.
Najprv si pripravym cesticko na knedlicky - krupica musi nasiaknut, aby boli knedlicky v polievke makke. Je to tip, o ktorom mnohe gazdinky nevedia a cuduju sa preco maju knedlicky tvrde.
Do pohara dam jedno cele vajicko a presne sedem nie velmi kopcovitych liziCIEK krupice. Nie detskej, na kasu, ale tej naozajstnej krupice. Dobre zamiesam a necham odstat. Potom si postruham mrkvu na vacsom struhaku, na teplom oleji kratko osmahnem (naozaj iba tak, aby to malo farbu - bez cibule) a zalejem vodou. Ked sa mrkva uvari a je dostatocne makka, po malych lyzickach vkladam pripravenu krupicu s vajickom. Inak, je to polievka vhodna tusim od roka? - kvoli bielku. Tie knedlicky sa varia tak od oka, nikdy som to nestopovala, ale chvilu. Asi ich treba ochutnat, ci su makke.
A este jeden tip: Ked chcem poievku ozivit, spravim do nej halusky z inej muky, ako klasickej. Myslim spaldovu som naposledy pouzila. Ma to inu chut - iba muka a voda. Treba dobre uvarit.

Re: čo dnes varíte?

OdoslaťOdoslané:
od lutzlutz
Predpokladala som mrazeny, ten z obchodu je sraaasne slany, ja mrazeny kopor nemam, len petrzlenovu vnat, tak dam to, v lete som si hovorila, urcite si zamrazim, no a tak som to odkladala a odladala a zase nic, polepsim sa. V Kauflande mali dnes nadherne cukety- dokonca slovenske- boli malinke asi ako vacsia mrkva a mlade, krehke, no jedna radost, uz sa tesim mnam mnam.

Mrkvovu polievku jem u nas iba ja, dik za tip s haluskami- vyskusame.

Gabika- tak si ma navnadila na ked, ze som bola pevne rozhodnuta varit zajtra kelovu polievku-- nieco ako ten tvoj privarok ale bez papriky a cesnaku (pre dospelych trosku slaninky) a zaprazka- ale mali iba take trojkilove hlavy, tak buduci tyzden.
Z kelu robievam aj fasirkovu zmes, ale nevyprazam fasirky, zmes necham normalne upiect, obycajne v tortovej forme, podla mnozstva. Fasirkovu zmes robim takto: Nakrajany kel uvarit do polomakka, pridat rozdrobene pecivo namocene v mlieku, vajce, trosku soli, korenia, cesnak (vsetko robim od oka preto treba mnozstvo surovin prisposobit tak, aby sa z toho dali robit fasirky, ak je to riedke, dam trochu struhanky. Formu vymastim a vysypem struhankou, naplnim zmesou a dam piect. Podava sa so zemiakmi, ale studene to chuti dobre aj samotne.