ako zavarit lečo?!

Varenie nemusí byť všedné. Najmä ak máme odvahu skúšať občas niečo nové. Čo chutí u Vás?
vybrali.sme.sk linkuj.cz facebook linkedin google live jaggcz addthis

Re: ako zavarit lečo?!

Odoslaťod Dáša_B »

Ja mam taký "lenivý" recept. Nakrájam paradajky, papriky, nasolím (podľa chuti, aby to bolo príjemné). Nechám pustiť šťavu, naláduje do pohárikov (bez šťavy). Zaváram na plechu v rúre tak, že odkedy sa začne variť voda, tak cca 10-15 minút, nechám vychladnúť a za 24 hodíín to sterilizujem ešte raz.

Nedávam tam cibuľu, lebo tú si dám až vtedy, teď to používam. Preto to nemusím zdlhavo dusiť.

Je ale pravda, že keď mám záchvat "dokonalej kuchárky", tak paradajky šúpem a jadierka odstraňujem (teda, to som robila iba raz:)))
Dáša_B
pokročilý
 
Príspevky: 923

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: ako zavarit lečo?!

Odoslaťod Sancha »

Moja maminka vzdy najprv podusila cibulu, potom pridala papriku a nakoniec paradajky, potom to dala do poharov, uzavrela a sterilizovala. Ale ja tiez robim podla take ho "leniveho" receptu ako Dasa - nakrajat, osolit, nechat pustit stavu (len papriku a rajciny), rozdelit do poharov, pustenu stavu do nich rozdelit, doliat vodou, zavriet a sterilizovat (sterilizujem klasicky v hrnci s vodou cca 15 min a necham vychladnut).
Prajem dobru chut. :D
Sancha
začiatočník
 
Príspevky: 178

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: ako zavarit lečo?!

Odoslaťod Sancha »

Moja maminka vzdy najprv podusila cibulu, potom pridala papriku a nakoniec paradajky, potom to dala do poharov, uzavrela a sterilizovala. Ale ja tiez robim podla take ho "leniveho" receptu ako Dasa - nakrajat, osolit, nechat pustit stavu (len papriku a rajciny), rozdelit do poharov, pustenu stavu do nich rozdelit, doliat vodou, zavriet a sterilizovat (sterilizujem klasicky v hrnci s vodou cca 15 min a necham vychladnut).
Prajem dobru chut. :D
Sancha
začiatočník
 
Príspevky: 178

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: ako zavarit lečo?!

Odoslaťod daniela »

Ja robím lečo asi takto: Na oleji udusím kilo cibule, potom pridám 2 kg papriky nakrájanej na menšie kúsky, keď je paprika takmer mäkká, pridám 2 kg na mesiačiky nakrájaných rajčín...ideálne je, ak sú zbavené šupky, no keďže to robievam zvyčajne z väčšieho množstva, nešúpem...podusím, kým sú rajčiny mäkké, nie rozvarené...samozrejme, že všetko osolím. Potom dávam do 7dcl pohárov a sterilizujem cca 10 minút pri 85 stupňoch. Množstvo som udala len kvôli predstave, aký by mal byť asi pomer....
daniela

expert
 
Príspevky: 5476

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: ako zavarit lečo?!

Odoslaťod pepsina »

no jasne,lečo bez cibuli nie je lečo :wink: to mozeš pridať do gulaša a vsade kam ide pap,a raj,ale lečo bez cibulky je o nicom
pepsina
expert
 
Príspevky: 5458

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: ako zavarit lečo?!

Odoslaťod Hela17 »

Ja závaram ako Dáša. A mne sa to osvedčilo. Tá cibuľa je len to najmenej, lebo ju tam narežeš a je to tam. Hlavne sa mi to osvedčilo preto, lebo keď bolo podusené a tak zavarené, stalo sa mi, že sa nezjedlo a potom už bolo cítiť starým olejom. A teraz nie je problém, vydrží aj dve sezóny. A dá sa pridávať aj do jedla.
Každému vyhovuje niečo iné. Mne toto.
Hela17
pokročilý
 
Príspevky: 590

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: ako zavarit lečo?!

Odoslaťod Dáša_B »

K tej cibuli len tolko: ked si chcem urobiť klasické lečo, tak cibuľu dám do panvice a až potom na to pohár leča.
A ked je zavárané takto, tak ho používam aj na studeno - ako šalát, len docutené.
Hlavná je ale pre mňa úspora roboty :roll:
Dáša_B
pokročilý
 
Príspevky: 923

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: ako zavarit lečo?!

Odoslaťod Barila »

Ako sterilizujete pohare v rúre? Pri akej teplote a v pekáči s vodou? Kolko minut?
Barila
začiatočník
 
Príspevky: 155

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: ako zavarit lečo?!

Odoslaťod blankake »

ja lečo robím nasledovne:
paradajky pokrájam, nechám mierne rozpustiť, pridám papriku - nasolím. keď je hotové, tak ešte horúce nalejem do pohárov, zatvorím a už nesterilizujem. nechávam vychladnúť pod dekou.
nepridávam cibuľu, lebo tá vraj spôsobuje to, že sa lečo môže pokaziť. navyše raz nám chutí v leče viac cibule, inokedy menej - prispôsobím pri príprave.
málokto tomu verí, že lečo sa nepokazí ale ja garantujem že nie. vydržalo nám takto 3 sezóny a to máme špajzu v byte a nie na chodbe. moja mama takto pripravuje lečo už viac ako 30 rokov a neskazilo sa !!
blankake
 
Príspevky: 66

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Ďalšia

vybrali.sme.sk linkuj.cz facebook linkedin google live jaggcz addthis

Naspäť na Recepty

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.