od djpicco »
V tejto téme Vám poradím ako vybrať ten správny kombinovaný sporák /plynový s elektrickou rúrou/ a čo všetko treba zohľadňovať pri jeho kúpe:
1. Varná doska
Poznáme viacero varných dosiek, ktoré si teraz rozdelíme do niekoľkých skupín:
SKLOKERAMICKÁ - V dnešnej dobe najžiadanejšie elektrické dosky. Vyznačujú sa absolútne hladkou pracovnou doskou, pod ktorou sú ukryté jednotlivé ohrievacie elementy.
ELEKTRICKÁ - Klasické varné dosky s liatinovými platničkami. Z dôvodu horšieho čistenia a horšej ergonómie, pomaly ale iste uvoľňujú miesto sklokeramickým doskám.
PLYNOVÁ - Varná doska obsahujúca plynové horáky.
KOMBINOVANÁ - Označuje sklokeramickú alebo indukčnú elektrickú dosku kombinovanú s jedným alebo viacerými plynovými horákmi. Ideálne riešenie ak holdujete steakom či kvalitnej ázijskej kuchyni pripravovanej na panvici wok. Plyn umožňuje zahriať panvicu intenzívnejšie a viac ako elektrina.
INDUKČNÁ - Indukčný ohrev je moderným ekonomickým a technicky prepracovaným spôsobom prípravy potravín. V prípade indukčného ohrevu teplo vzniká za pomoci magnetického poľa pôsobiaceho medzi aktívnou indukčnou plochou a kovovou varnou nádobou. Ideálna je skutočnosť, že plocha indukčného poľa sa presne prispôsobí dnu kovovej nádoby a energia je tak úplne využitá. Aktívna plocha sa nezahrieva a teda sa skvele udržuje, nič sa na nej nepripáli a nehrozí nebezpečenstvo zranenia o prázdnu, stále ešte horúcu platničku.
My sa dneska budeme zaoberať klasickým a najčastejšie kupovaným plynovým sporákom. Aj keď v posledných dvoch rokov sa oveľa viac ľudí zaujíma skôr o INDUKČNÉ , ALEBO SKLOKERAMICKÉ varné dosky a ja som len rad že je tomu tak, pretože hlavný dôvod prečo vymeniť plyn za elektriku je, že sa Vám ročná spotreba elektriky zníži o 35 percent ako pri používaní klasického plynového sporáka. Čiže je úspora pri používaní elektriny oveľa výhodnejšia.
Klasický plynová sporák má 4 horáky, ktoré nezávisle ovládate otočným gombíkom. Pričom každý je svojou veľkosťou iný od najmenšieho v priemere: 7 cm až po najväčší 13 cm horák. A každý jeden horák má integrované zapaľovanie. V praxi to znamená , že už nepotrebujete zápalky alebo iné zapaľovacie zariadenie. Stačí gombík stlačiť počkať 3 sekundy následne pootočiť stlačený gombík a už môžete variť.
2. Elektrická Rúra
Klasická rúra sa používa na pečenie chutných pokrmov. A rozdeľujeme ju do troch skupín:
plynová -teplo v rúre vzniká spaľovaním plynu v horákoch
elektrická - teplo vzniká pomocou elektrického varného telesa,
multifunkčná - za multifunkčnú rúru označujeme takú, ktorá je kombinovaná s mikrovlnnou rúrou
ďalej ako príslušenstvo môžu obsahovať napríklad Gril - označuje, či je rúra vybavená grilom. Tým je dnes spravidla vybavená väčšina rúr a prípravu pokrmov pomocou neho si určite obľúbite. Je zdravšia ako vyprážanie a grilované plátky mäsa majú špecifickú chuť, ktorú vyprážaním proste nedosiahnete., Parným ohrevom - je to spôsob tepelnej úpravy potravín, keď sú ohrievané horúcou parou. Jedná sa o zdravý a veľmi šetrný spôsob prípravy potravín. Tieto si takto zachovávajú svojou prirodzenú farbu, chuť aj veľké množstvo vitamínov. Ohrev trúby - udáva rozmiestnenie tepelných telies v priestore rúry. Ideálna je možnosť zapínať dané telesá nezávisle na sebe. Môžete tak lepšie regulovať priebeh prípravy pokrmu. Ako ďalšiu funkciu a velmy zaujímavú spomenie funkciu: sušenie v trúbe - ide o špeciálny program rúry, ktorý umožňuje sušenie ovocia alebo húb. Rúra je regulovaná na veľmi nízku teplotu cca 30-50°C a často tento program býva kombinovaný s funkciou ventilátora. A takto by som mohol pokračovať aj na celú A4-rku. Každý model má niečoho viac niečoho menej je len na Vás koľko programov si vyberiete a koľko peňazí chcete utratiť za kombinovaný sporák. A čo sa príslušenstva týka tak v každej trúbe dostanete samozrejme v cene aj odkladací priestor pre plechy: 2 hlboké smaltované plechy, 1 smaltovaný plech, 1 chromovaný rošt. No a na zaver by som len pripomenul ak kupujete sporák tak jednoznačne s vypínateľným osvetlením trúby.
3. Počet programov
Výrobca sa snaží napratať do svojho výrobku čo najviac programov a vychytávok, len nie vždy to aj človek využije. Klasicky sa sporáky predávajú od 4-roch programov až po 12 programov. Pričom klasicky využijete pri pracou s trúbou okolo 5-tich programov. Preto nieje za potreby kupovať veľmi drahý sporák keď nevyužijete všetky programy.
4. Širka sporáka
Každý výrobok a tak isto aj sporák majú určitú svoju veľkosť /šírku/. V poslednej dobe sa vyrábajú sporáky v dvoch šírkach a to v 50 cm a v 60 cm šírke. Tento údaj je veľmi dôležitý z hľadiska trúby a to kvôli plechom, pretože ak máte staršie plechy z čias keď boli v ponuke len značka MORA tak k nim sa predávali plechy s veľkosťou 55 cm tak do 50 cm trúby vôbec tieto staré tipy plechov do novej 50 cm trúby nenapracete.
5. Úspora energie
V dnešnej dobe keď je všetko tak neskutočne predražené a najme v čase krýzi si každý rozmyslí aký výrobok by bol pre neho ten cenovo najprijateľnejší čo sa týka samotnej ceny výrobku ako aj elektrickej energie. Preto sa neoplatí podceňovať tento údaj najme ak ide o investíciu minimálne na 10 rokov. Preto ak budete kupovať sporák tak sa rozhodujte len s označením skupiny A, alebo A+ a s maximálnym príkonom okolo 1930 W.
Touto témou som Vám chcel pomôcť s výberom a s informáciami pri kúpe a vyberaní sporáku plynového. A preto dúfam že som Vám uľahčil predieranie sa spomedzi obrovským výberom sporákov. A vybrať si ten kvalitný a úsporný výrobok.
V prípade konkrétnych modelov ma môžete kontaktovať.
V budúcom vydaní sa dozviete ako si správne vybrať a kúpiť "PRÁČKU"
Naposledy upravil
djpicco dňa , celkovo upravené 1 krát.