od Toptaste »
Dobry den,
pre milovnikov tekviciek ako je Hoakido mam jednu velmi dobru spravu- idem tento rok pestovat cca 45 druhov tekviciek na zimne uskladnenie na velkej ploche, cca 1.5ha.....a uz mam na sklade semena, najexkluzivnejsie z celeho sveta, od velkosti pol kilogramu az po 60-80kg......jedno upozornenie- naozaj treba tekvicky zberat az tesne pred mrazikmi na jesen a dalej- maju este roznu dozrievaciu dobu pri uskladneni vo vyhovujucich priestoroch, ta doba dozrievania a nasledneho skladovania je rozna pre kazdy jeden druh- skladovanie od 4 mesiacov do 12 mesiacov je neuveritelna skutocnost.....bude aj specialita z Talianska- Lunga di Napoli- kulinarsky najzaujimavejsia zimna tekvica, o velkosti aj do 80kg, pri odrezani nejakej casti sa netreba obavat hniloby a plesne na zrezanom okraji co ostane- tekvica na dane miesto nanesie sama ochranny cukrovy povlak a tak sa sama chrani pred hilobou a plesnami.....zimne tekvicky su plodina buducnosti, pretoze hektarova uroda moze dosiahnut pri profesionalnom pestovani az 20-24ton, co je velmi vysoke cislo v porovnani s inymi plodinami sucasnosti.....
Pre damy a dievcata- tekvicky maju v 100gramoch len neuveritelnych 21kcal, takze s amozu najest damy do sytosti a linia ich kriviek neutrpi ziaden sram.....nehrozi- zimne tekvice su sucast stredozemnej diety.....mam uz v pocitaci asi 1000receptov, zatial iba v anglickej verzii, ale je v priprave slovenska verzia, kedze tato plodina nie je tradicna na Slovensku a prinasa neuveritelne prekvapenia a kulinarske speciality velmi netradicne.V Cechach na fore zahrada.cz je pribeh jedenj pani z Moravy, ktora pestuje Lunga di Napoli uz hadam 4. rok a pouziva tekvicku na polievky, privarky, do gulasov, na gril, pecenie, k masu na stave , je mozne dat tuto tekvicku na pizzu, do kolacov a su druhy na vyrobu dzemov, hlavne tekvicky rady muskatove su chutovo velmi atraktivne, podarilo sa zohnat dostatocne mnozstvo semienok aj z tejto rady, takze mile damy- na jesen Vas chcem potesit.........