tekvica Hokkaido

Dojčenie, prvé príkrmy, strava dojčiat, detský jedálniček, rodinné stravovanie, alternatívy.
vybrali.sme.sk linkuj.cz facebook linkedin google live jaggcz addthis

Re: tekvica Hokkaido

Odoslaťod cinnamon » Po 27.Aug. 2007 13:32

ahojte, podelte sa so mnou o vase recepty z tekvice Hokkaido. Nam sa ich tento rok urodilo vela a uz mi pomaly dochadza fantazia. Je tu este niekto, kot holduje tejto zdravej pochutke??? Ja ju najcastejsie pouzivam len tak pecenu na alobale, do polievok a tiez peciem hokkaido pernik.
Obrázok
Obrázok
Obrázok používateľa
cinnamon

pred porodom:)

začiatočník
 
Príspevky: 439
Založený: Po 31.Okt. 2005 21:23

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: tekvica Hokkaido

Odoslaťod Dáša_B » Po 27.Aug. 2007 14:08

Ja ju tiež veľmi rada používam. Okrem iného robím aj krémovú polievku (podusena na cibulke, rozmixovana a trošku smotany), pridávam k zemiakovej kaši - má krásnu farbu.

A ešte robím aj "sveičkovú" z hokkaida. opražim kuracie prsia (prípadne aj trochu slaniny), pridám nastrúhanú tekvicu a podusím. Potom maso vyberiem, omášku rozmixujem, prepasírujem (hodne to tej omáčke pridá na kvalite) a pridám lyžicu kyslej smotany. Nie je treba žiadne zahusťovanie. Malý ma túto omáčku rád aj len tak na cestovinách.

Čo je hokkaido perník?
Dáša_B
pokročilý
 
Príspevky: 923
Založený: Pi 04.Aug. 2006 20:42

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: tekvica Hokkaido

Odoslaťod slniecko » Po 27.Aug. 2007 15:49

Hokkaido, to je ta velka oranzova?
Amatéri postavili Noemovu archu, profesionáli Titanic...

Obrázok
Obrázok
Obrázok používateľa
slniecko

Luck is probability taken personally

expert
 
Príspevky: 22942
Mood: Cool
Založený: Št 20.Okt. 2005 23:44

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: tekvica Hokkaido

Odoslaťod Dáša_B » Po 27.Aug. 2007 16:01

slniecko píše:Hokkaido, to je ta velka oranzova?

my mame dva drhy, jeden je velky, druhy je maly a oba su oranžove. Ich veľkou výhodou je aj to, že v pohode vydržia v pivnici až do jari.
http://www.slovakradio.sk/inetportal/sl ... 999&lang=1

http://www1.istockphoto.com/file_thumbv ... kkaido.jpg
Dáša_B
pokročilý
 
Príspevky: 923
Založený: Pi 04.Aug. 2006 20:42

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: tekvica Hokkaido

Odoslaťod slniecko » Po 27.Aug. 2007 16:05

Dáša_B píše:
slniecko píše:Hokkaido, to je ta velka oranzova?

my mame dva drhy, jeden je velky, druhy je maly a oba su oranžove. Ich veľkou výhodou je aj to, že v pohode vydržia v pivnici až do jari.
http://www.slovakradio.sk/inetportal/sl ... 999&lang=1

http://www1.istockphoto.com/file_thumbv ... kkaido.jpg


Mnam, tuto oranzovu mam rada, len som nevedela, ze sa tak vola.
Ja z nej robim polievku tak, ze duzinu uvarim s trochou vody, potom rozmixujem a povarim este s trochou soli a cukru a skorice. Moj muz to ma rad aj zahustene zatrepkou, alebo smotanou. A na tanieri to este posypem mletou skoricou a dam trocha slahacky, alebo kyslej smotany.
Amatéri postavili Noemovu archu, profesionáli Titanic...

Obrázok
Obrázok
Obrázok používateľa
slniecko

Luck is probability taken personally

expert
 
Príspevky: 22942
Mood: Cool
Založený: Št 20.Okt. 2005 23:44

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: tekvica Hokkaido

Odoslaťod Hecuba » Po 27.Aug. 2007 17:30

Cinnamon, z nej sa da piect pernik? Mnam. To znie dobre. Mohla by si, prosim, prihodit recept?

Inak tu svieckovu omacku robim aj ja. Recept mam, ak sa nemylim, prave od Dasi B. Je fakt skvela.
Obrázok používateľa
Hecuba
pokročilý
 
Príspevky: 824
Založený: Pi 28.Júl. 2006 13:56

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: tekvica Hokkaido

Odoslaťod cinnamon » Ut 28.Aug. 2007 7:41

ahojte, tu je ten recept na pernik.
0,5 -0,7 kg nahrubsie nastruhanej tekvice Hokkaido (alebo cukiny alebo aj jablk a hrusiek), 20 dkg celozrnnej muky, 25 dkg polohrubej muky, 1 vajce, 10 lyzic oleja (moze byt aj maslo), 1 lyzica medu, 1 lyzica sladu, 1 lyzica hnedeho cukru, 1 lyzica kakao (alebo karob), trochu skorice, 1 prasok do peciva do pernikov a 3 dcl mlieka. Vsetko zmiesame a pecieme na mensom plechu cca. 35 minut na 180 - 200 stupnov v zohriatej rure.
Na upeceny kolac mozte natriet lekvar alebo dat cokoladu alebo oboje aj citronovu polevu. Ja vacsinou nedavam nic len praskovy cukor so skoricou, lebo sa mi s tym nechce hrat :))))).
Vyskusajte.
Obrázok
Obrázok
Obrázok používateľa
cinnamon

pred porodom:)

začiatočník
 
Príspevky: 439
Založený: Po 31.Okt. 2005 21:23

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: tekvica Hokkaido

Odoslaťod cinnamon » Ut 28.Aug. 2007 7:47

Este hodim recept na nasu oblubenu polievku mnozstva netusim len tak odhadom.
Polovicu tekvice na kocky + 4-5 zemiakov na kocky + sol + rasca varime do makka asi 10-15 min. Rozmixujeme mixerom, pridame trosku sojovej omacky, posekany kopor. Rozriedime podla potreby vodou. Nakoniec do polievky pridame kyslu smotanu. Podava sa s opecenou cibulkou s opecenymi tekvicovymi alebo slnecnicovymi jadierkami a udenym tofu. Dobru chut.
Obrázok
Obrázok
Obrázok používateľa
cinnamon

pred porodom:)

začiatočník
 
Príspevky: 439
Založený: Po 31.Okt. 2005 21:23

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: tekvica Hokkaido

Odoslaťod Hecuba » Ut 28.Aug. 2007 12:54

Jeej, uz mi slinky tecu. Oba recepty vyskusam, ale mam jednu "podotazku". Aky rozdiel je v prasku do peciva a prasku do peiva na perniky? U nas som videla len obycajny a na celozrnnu muku. Tak asi pouzijem ten na celozrnnu muku, vsak?
Obrázok používateľa
Hecuba
pokročilý
 
Príspevky: 824
Založený: Pi 28.Júl. 2006 13:56

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: tekvica Hokkaido

Odoslaťod Dáša_B » Ut 28.Aug. 2007 14:14

ND píše:Jeej, uz mi slinky tecu. Oba recepty vyskusam, ale mam jednu "podotazku". Aky rozdiel je v prasku do peciva a prasku do peiva na perniky? U nas som videla len obycajny a na celozrnnu muku. Tak asi pouzijem ten na celozrnnu muku, vsak?


myslím že ten perníkový kypriaci prášok už obsahuje perníkové korenie. Teda asi škoricu klinčeky a dalej už veru neviem ...
Dáša_B
pokročilý
 
Príspevky: 923
Založený: Pi 04.Aug. 2006 20:42

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: tekvica Hokkaido

Odoslaťod Hecuba » Ut 28.Aug. 2007 18:53

No, ak nevyskusame, tak sa to nikdy nedozvieme, vsak? Tak ja to tento vikend skusim. Pernikove korenie mam doma, takze by nemal byt problem.
Obrázok používateľa
Hecuba
pokročilý
 
Príspevky: 824
Založený: Pi 28.Júl. 2006 13:56

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: tekvica Hokkaido

Odoslaťod Iris » Ut 28.Aug. 2007 22:09

Baby a mozte mi povedat, kedy mam tu tekvicu zberat, myslim, aby bola zrela a chutna, orientujem sa podla velkosti alebo podla nejakych vlastnosti??? Tento rok som kupila mamine semena a aj sa pekne vydarila, zatial viem, ze jednu tekvicu pouzila asi v polovici jula na pecenie v rure, s inou zeleninou, len sol, oliv. olej a velmi jej nechutila, vraj bola tvrda a nemala dobru chut, rozmyslala som ci nepouzila nezrely plod, neviete poradit??? A este, kedy ich zberate na celozimne uskladnenie a ako skladujete??? DAKUJEM.

Urcite vyskusam nejaky z vasich receptov, len tie tekvice musim este dopravit k sebe domov, skor ako ich mama daruje susedovym sliepkam, to kvoli tomu, ze ta prva jej nechutila.
Iris
expert
 
Príspevky: 1740
Založený: Po 21.Aug. 2006 7:27

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: tekvica Hokkaido

Odoslaťod Dáša_B » St 29.Aug. 2007 7:09

Iris píše:Baby a mozte mi povedat, kedy mam tu tekvicu zberat, myslim, aby bola zrela a chutna, orientujem sa podla velkosti alebo podla nejakych vlastnosti??? Tento rok som kupila mamine semena a aj sa pekne vydarila, zatial viem, ze jednu tekvicu pouzila asi v polovici jula na pecenie v rure, s inou zeleninou, len sol, oliv. olej a velmi jej nechutila, vraj bola tvrda a nemala dobru chut, rozmyslala som ci nepouzila nezrely plod, neviete poradit??? A este, kedy ich zberate na celozimne uskladnenie a ako skladujete??? DAKUJEM.

Urcite vyskusam nejaky z vasich receptov, len tie tekvice musim este dopravit k sebe domov, skor ako ich mama daruje susedovym sliepkam, to kvoli tomu, ze ta prva jej nechutila.


Ja idem na to skusmo - aj tento tyzden som jednu otvorila a vo vnutri este nebola uplne vyfarbena, okolo semien este bola zelena..
A na zimne uskladneneie az vtedy, ked zberam ostatne veci zo zahrady - mrkvu, petrzlen. Niekde som citala, ze semena, ab vyzreli, by mali byt na zahone az do decembra.
Inak, ja som s nasimi bojovala roky, kym uznali, ze su aj ine odrody tekvice ako klasika. A tak mame aj olejovu s vybornymi semenami, ktore netreba ani supit, maslovoorieskovu, spagetovu, turbanovu. A vsetky su vynikajuce, kazda tak trosku inak.
Dáša_B
pokročilý
 
Príspevky: 923
Založený: Pi 04.Aug. 2006 20:42

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: tekvica Hokkaido

Odoslaťod cinnamon » Št 30.Aug. 2007 15:33

Tekvica Hokkaido by sa mala zbierat co najneskor. Dokonca, ked vydrzite az do prvych prizemnych mrazikov mala by byt najlepsej chuti. Tato tekvica nevydrzi tolko, ako obycajna, pretoze ma ovela tensiu supku. Vobec sa nemusi supat je to tzv. bezsupkova tekvica. Takze zopar oberte, ale ostatne este nechajte v zahrade a pockajte este zo 2-3 tyzdne.
BTW. pernikovy prasok do peciva dostat bezne kupit u nas je oproti beznemu ochuteny o pernikove korenie.
este ma napadol dobry recept na tekvicovo-zemiakove placky. Pripravite si hmotu ako na zemiakove placky u nas harula (cize zemiaky postruhane, cesnak, majoranka, vajce, sol a trochu muky) a polovicu muky nahradite tekvicou, hokkaido alebo cukinou. Vyskusajte, su mozno aj lepsie ako obycajne.
Obrázok
Obrázok
Obrázok používateľa
cinnamon

pred porodom:)

začiatočník
 
Príspevky: 439
Založený: Po 31.Okt. 2005 21:23

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: tekvica Hokkaido

Odoslaťod Dáša_B » Št 30.Aug. 2007 16:17

cinnamon píše:Tekvica Hokkaido by sa mala zbierat co najneskor. Dokonca, ked vydrzite az do prvych prizemnych mrazikov mala by byt najlepsej chuti. Tato tekvica nevydrzi tolko, ako obycajna, pretoze ma ovela tensiu supku. Vobec sa nemusi supat je to tzv. bezsupkova tekvica. Takze zopar oberte, ale ostatne este nechajte v zahrade a pockajte este zo 2-3 tyzdne.
.


Tak teraz som si nie celkom istá, či obe hovoríme o tej istej tekvici. !Moje ! hokkaido ma naopak celkom tvrdu šupku. Nie je sice vôbec hruba, ale na dobre vyzretej mám celkom problem dať ju dole. Na pečenie inak používa aj so šupkou.
A čo sa týka skladovania, normálna tekvica mi vydrží chvíľu, pár týždnov. Minuly rok som na dve hokkaido v pivnici zabudla a tak prišli na rad až tento rok niekedy na jar. A boli úplne v pohode, ani náznak hnitia, kazenia sa. To sa práve uvádza ako jej výhoda.
Dáša_B
pokročilý
 
Príspevky: 923
Založený: Pi 04.Aug. 2006 20:42

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: tekvica Hokkaido

Odoslaťod Iris » Pi 31.Aug. 2007 9:14

Dakujem dievcata a prihodte nejake dalsie receptiky, ja s nou vobec nemam skusenosti.
Iris
expert
 
Príspevky: 1740
Založený: Po 21.Aug. 2006 7:27

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: tekvica Hokkaido

Odoslaťod cinnamon » Pi 31.Aug. 2007 12:42

Posielam link na nejake recepty a vyslovene sa tam pise, ze Hokkaido sa nesupe. Mozno si ju zmylit z obycajnou oranzovou tzv. Americkou haloweenskou tekvicou ta je ina a ma hrubu supku.
http://www.planetafood.sk/index.php?opt ... &Itemid=44
Obrázok
Obrázok
Obrázok používateľa
cinnamon

pred porodom:)

začiatočník
 
Príspevky: 439
Založený: Po 31.Okt. 2005 21:23

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: tekvica Hokkaido

Odoslaťod cinnamon » Pi 31.Aug. 2007 13:09

Obrázok
Obrázok
Obrázok používateľa
cinnamon

pred porodom:)

začiatočník
 
Príspevky: 439
Založený: Po 31.Okt. 2005 21:23

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: tekvica Hokkaido

Odoslaťod Dáša_B » Pi 31.Aug. 2007 14:22

No, tuším na budúce niektoré veci vyskúšam aj z neolúpanej :)

V jednom odkaze som sa dočítala aj o tominambure. Mama má v záhrade a na surovo je naozaj orieškovej chuti, tak ako sa tam píše. Ale vareny som tuším ešte neskúšala. Poznáte to niekto?
Dáša_B
pokročilý
 
Príspevky: 923
Založený: Pi 04.Aug. 2006 20:42

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: tekvica Hokkaido

Odoslaťod Annka » So 01.Sep. 2007 20:42

Ahojte.
Tá tekvica chutí výborne v baraňom guláši, nakrájaná na väčšie kocky a mierne rozvarená. Ako príloha ryža.
Moja matka pestovala topinambury. Otec to dovliekol kedysi z Nemecka. Jedli sme ich prevažne surové alebo uvarené vo vode, ako zemiaky. Chutné boli len veľké plody, také nasládlé. Časom sme sa prestali o ne starať, tak sa rozbujnili po celej záhrade a nevieme sa ich zbaviť. Ale plody sú už zakrpatené a nemajú pôvodnú chuť. Asi zdiveli.
Annka
pokročilý
 
Príspevky: 627
Založený: Po 23.Júl. 2007 0:27

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: tekvica Hokkaido

Odoslaťod Hecuba » Ne 02.Sep. 2007 15:22

cinnamon píše:ahojte, tu je ten recept na pernik.
0,5 -0,7 kg nahrubsie nastruhanej tekvice Hokkaido (alebo cukiny alebo aj jablk a hrusiek), 20 dkg celozrnnej muky, 25 dkg polohrubej muky, 1 vajce, 10 lyzic oleja (moze byt aj maslo), 1 lyzica medu, 1 lyzica sladu, 1 lyzica hnedeho cukru, 1 lyzica kakao (alebo karob), trochu skorice, 1 prasok do peciva do pernikov a 3 dcl mlieka. Vsetko zmiesame a pecieme na mensom plechu cca. 35 minut na 180 - 200 stupnov v zohriatej rure.
Na upeceny kolac mozte natriet lekvar alebo dat cokoladu alebo oboje aj citronovu polevu. Ja vacsinou nedavam nic len praskovy cukor so skoricou, lebo sa mi s tym nechce hrat :))))).
Vyskusajte.


Cinnamon, tak som teda vyskusala. Nanestastie, nikde som nevedela zohnat tekvicu (?!), tak som pouzila cukinu. Musim povedat, ze sa pernik velmi vydaril. Syn sa prave po nom oblizuje :) Trosku som si ho prisposibila, neviem, ci som pouzila spravny slad (kukuricny sirup), ale nezdalo sa mi to dost sladke, tak som tam dala tri lyzice sladu, 3 lyzice medu a asi jednu salku hndedeho cukru. Kedze u nas som este prasok do peciva do pernikov nevidela, pouzila som normalny a do cesta som prisypala pol lyzicky vsehokorenia, pol lyzicky mletych klincekov a lyzicku skorice. Ostatny postup bol rovnaky. Je to chutny a pomerne zdravy kolac (az na tu cokoladovu polevu, ktoru som ale nemohla mojim chlapom upriet :lol: ) Dakujem.
Obrázok používateľa
Hecuba
pokročilý
 
Príspevky: 824
Založený: Pi 28.Júl. 2006 13:56

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: tekvica Hokkaido

Odoslaťod cinnamon » Ne 02.Sep. 2007 16:19

jeeej, to som rada, ze si vyskusala nas oblubeny kolacik a ze vam chutil. Pravdupovediac tie mnozstva sladidiel su z povodneho zdraveho receptu, ja tam tiez davam viacej medu aj sladu. :wink:
Obrázok
Obrázok
Obrázok používateľa
cinnamon

pred porodom:)

začiatočník
 
Príspevky: 439
Založený: Po 31.Okt. 2005 21:23

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: tekvica Hokkaido

Odoslaťod Umbra » Ut 04.Sep. 2007 20:08

Baby, o tekvicke Hokkaido pisu v najnovsom zahradkarovi (aj recepty). Podla obrazka sa mi ale vobec nepodoba na tu nasu klasicku oranzovu obrovsku tekvicu, co nam rastie v zahrade. Hokkaido je mala, nemusi sa supat a pouzit sa da aj vnutro so semienkami. (To koresponduje s tym, co uz tu bolo napisane.) A je vraj vhodna pre diabetikov.

Ja inac milujem oranzovu tekvicu, robim ju ako privarok, toho sa neviem dojest, tak ine recepty ani neskusam :oops: Podusim cibulku, na nej udusim domakka tekvicu a potom len dochutim solou, vegetou (solcanka), sekanym koprom (tiez si davam do mraziaku) a troskou mlieka.

V tom zahradkarovi - ako som pisala - su recepty na hrncekovy kolac, pecene zemiaky s tekvicou a na gulas Hokkaido.

Celkom ma laka tato tekvicka. Kde ste zohnali semienka, ak ju pestujete?
Umbra
expert
 
Príspevky: 1146
Založený: Pi 21.Okt. 2005 18:48

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: tekvica Hokkaido

Odoslaťod Dáša_B » Ut 04.Sep. 2007 20:17

MirkaK píše:
Celkom ma laka tato tekvicka. Kde ste zohnali semienka, ak ju pestujete?


Ja som prve semienka kupila raz na vystave v trenčíne. Ale to uz je viac rokov. Ale teraz sa dá už kúpiť semeno aj normalne v obchode. Len treba hodne hľadať.

Inak, ked sme pri tých tekviciach, tak mama pestuje (ja nakupujem semena:)) rozne drhy:
špagetovú - po uvareni a rozkrojení sa oddeľujú zeleninové špagety, celkom dobra príloha
olejovú - fantasticke semena, vyborne aj bez pečenia, šúpania
orieškovomaslova - fantasticka na pečenie
turbanova - tiež dobra na pečenie, zvláštny tvar, ozdobna

Tento rok ma aj odrodu na svetlonosy, už sa blíži čas :D vyrezavania
Dáša_B
pokročilý
 
Príspevky: 923
Založený: Pi 04.Aug. 2006 20:42

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: tekvica Hokkaido

Odoslaťod cinnamon » St 05.Sep. 2007 8:51

My sme ju doma pestovali toto leto prvykrat a hned mame krasnu urodu. Na semienka som sa opytala v predajni Planeta food v BA a predavacka bola taka zlata, ze mi odsypala len tak do sacku kopu semienok, hoci ich nepredavaju. Asi preto boli take vydarene.
Obrázok
Obrázok
Obrázok používateľa
cinnamon

pred porodom:)

začiatočník
 
Príspevky: 439
Založený: Po 31.Okt. 2005 21:23

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Ďalšia

vybrali.sme.sk linkuj.cz facebook linkedin google live jaggcz addthis

Naspäť na Výživa

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.