Svieckova

Varenie nemusí byť všedné. Najmä ak máme odvahu skúšať občas niečo nové. Čo chutí u Vás?
vybrali.sme.sk linkuj.cz facebook linkedin google live jaggcz addthis

Re: Svieckova

Odoslaťod majkamajka » Pi 12.Jan. 2007 15:50

Svieckova na smotane je nase oblubene jedlo. Privitame vsak aj jeho rozne obmeny? Ako to pripravujete vy?
majkamajka
začiatočník
 
Príspevky: 106
Založený: Ne 28.Máj. 2006 16:11

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Svieckova

Odoslaťod Trencanka » Pi 12.Jan. 2007 20:07

Ja miesto hovadzieho masa pripravujem ako svieckovu stehno z morky. Je to super, da to trosku inu chut.
Trencanka
expert
 
Príspevky: 2204
Založený: Ne 17.Sep. 2006 14:08

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Svieckova

Odoslaťod MonikaKN » Pi 12.Jan. 2007 21:20

Ahoj, ja ho robím veľmi rýchlo : na oleji osmaťím cibuľku, potom pridám 1 nastrúhanú mrkvu, petržlen a kúsok zeleru, popražím, zalejem vodou, pridám vegetu a bobkový list, vložím mäso. Keď je mäso mäkké, vyberiem ho, omáčku prepasírujem, prilejem smotanu rozmiešanú s múkou, prevarím a vložím mäso.
Obrázok
Obrázok
Obrázok používateľa
MonikaKN
pokročilý
 
Príspevky: 772
Založený: Po 24.Okt. 2005 7:30

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Svieckova

Odoslaťod Hosť » So 13.Jan. 2007 17:06

zo svieckovej mam najradsej bifteky- na tie je expert moj muz :lol: . medium prepecene (4 minuty z kazdej strany, pred pecenim nesolit, iba obalit v cerstvo podrvenom koreni, osolime az ked je uz biftek z jednej strany opeceny)

margo
Hosť

 

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Svieckova

Odoslaťod telka » So 13.Jan. 2007 22:43

MonikaKN píše:Ahoj, ja ho robím veľmi rýchlo : na oleji osmaťím cibuľku, potom pridám 1 nastrúhanú mrkvu, petržlen a kúsok zeleru, popražím, zalejem vodou, pridám vegetu a bobkový list, vložím mäso. Keď je mäso mäkké, vyberiem ho, omáčku prepasírujem, prilejem smotanu rozmiešanú s múkou, prevarím a vložím mäso.


presne takto robím aj ja, ale dochutím ešte aj s horčicou - tá dáva super chuť...mňam
telka
pokročilý
 
Príspevky: 627
Založený: Ne 16.Júl. 2006 20:56

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Svieckova

Odoslaťod Dáša_B » Ne 14.Jan. 2007 9:13

Na troche oleja opečiem slaninu pokrájanú na kocky. Potom prudko na tom opečiem kuracie prsia (resp. morčacie nakrájané na porcie a vytiahnem ich von. Na základe orestujem na hrubo nastruhanu mrkvu, zeler, naprájanú cibuľu a ak mám, tak aj tekvicu (najlepšie hokaido). Osolím, vložím späť mäso, podlejem a nechám prikryté dusiť asi tak polhodinku.
Potom mäso vyberiem, zeleninu so slaninkou rozmixujem ponorným mixérom a prepasirujem cez sitko. Do šľahačky zamiešam asi 2-3 lyžice kyslej smotany a toto celé vlejem do omáčky Zohrejem k varu a odstavím.

Osobne dávam veľmi veľa zeleniny a hlavne, keď pridám tekvicu, tak chuť to nezmení, len netreba omáčku zahusťovať múkou.
Dáša_B
pokročilý
 
Príspevky: 923
Založený: Pi 04.Aug. 2006 20:42

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Svieckova

Odoslaťod pepsina » Ne 14.Jan. 2007 19:17

:lol: :lol: :lol: hod mi sem dva krát medium :lol: mnam,tu chute robiš...ja tak rada....ked čerstvo mlete a farebne korenie :lol: mnammmmmmm...hm inak nepoznaš,te... :lol: super omáčku,mnaaaaaaaaaaaaam božskááááááááá...JE to biela,jemna omáčka so zelenym korenim,
pepsina
expert
 
Príspevky: 5458
Založený: Pi 14.Júl. 2006 21:46

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Svieckova

Odoslaťod Margo » Po 15.Jan. 2007 7:24

omacku robim tak, ze po dopeceni bifteku ostane na panvici vypek, ten zjemnim troskou smotany, este zredukujem, pridam na zjemnenie oriesok masla, pridaju sa cele bobulky zeleneho korenia nalozeneho v soli a chvilku povarime. pripadne, uz sme odskusali aj pridanie trosky vina a bolo to fajn
Obrázok používateľa
Margo
expert
 
Príspevky: 6358
Založený: Ut 28.Feb. 2006 19:26

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Svieckova

Odoslaťod Malvinka » Št 18.Jan. 2007 17:31

Trencanka píše:Ja miesto hovadzieho masa pripravujem ako svieckovu stehno z morky. Je to super, da to trosku inu chut.


Aj ja to robim zo morcacich stehien, obvykle dvoch :) Je to super! Zeleninu davam cibulu, vela mrkvy, petrzlenu, zelera, korenie cierne, nove a bobkovy list, pravdaze sol. Vsetko to do makka uvarim, potom vyberiem uvarene stehna a koreniny a zeleninu rozmixujem tycovym mixerom. Ked som nemala tycovy mixer, tak som to pasirovala cez sitko, ale bola to hrozna piplacka :roll: Nakoniec davam jednu ci dve sladke smotany, mnam mnam :D
Muku vobec nedavam, nechyba nam :wink:
Obrázok

Obrázok
Obrázok používateľa
Malvinka

:)

expert
 
Príspevky: 4476
Založený: St 23.Nov. 2005 16:56

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Svieckova

Odoslaťod Aneta » Št 18.Jan. 2007 19:39

My hovadzie nemusime,tak robim z bravcoveho stehna,. Poprazim cibulku, na to masko, kupujem zmes pod svieckovu, podlejem a dusim. Ked je masko dobre makke a aj zelenina,tak prilejem sladku smotanu vymiesanu s troskou hladkej muky, dokorenim, trosku octu na dochutenie. Odstavim,masko povyberam a vymixujem omacku tycovym mixerom, dam spat masko a mnam :lol: Inspirovala som sa,uz som ju davnejsie nerobila,tak uz mam na nedelu vymysleny obed. :wink:
url=http://www.TickerFactory.com/]
Obrázok
[/url]
Aneta
pokročilý
 
Príspevky: 509
Založený: Št 20.Okt. 2005 20:13

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Svieckova

Odoslaťod Hecuba » Po 12.Feb. 2007 14:58

Dáša_B píše:Na troche oleja opečiem slaninu pokrájanú na kocky. Potom prudko na tom opečiem kuracie prsia (resp. morčacie nakrájané na porcie a vytiahnem ich von. Na základe orestujem na hrubo nastruhanu mrkvu, zeler, naprájanú cibuľu a ak mám, tak aj tekvicu (najlepšie hokaido). Osolím, vložím späť mäso, podlejem a nechám prikryté dusiť asi tak polhodinku.
Potom mäso vyberiem, zeleninu so slaninkou rozmixujem ponorným mixérom a prepasirujem cez sitko. Do šľahačky zamiešam asi 2-3 lyžice kyslej smotany a toto celé vlejem do omáčky Zohrejem k varu a odstavím.

Osobne dávam veľmi veľa zeleniny a hlavne, keď pridám tekvicu, tak chuť to nezmení, len netreba omáčku zahusťovať múkou.


Ahoj, Dasa. Len som Ti chcela povedat, ze som vcera skusila Tvoj recept. Akurat, ze som nemala tekvicu (aka je hokaido?). Okrem mrkvy, zeleru a cibule som dala aj petrzlen. A do smotan s mukou som primiesala aj trochu horcice. No parada! S morcacinou a knedlou to bola rozpravka. Moji chlapi (jeden velky a jeden maly) sa nesli dojest! Dakujem.
Obrázok používateľa
Hecuba
pokročilý
 
Príspevky: 824
Založený: Pi 28.Júl. 2006 13:56

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Svieckova

Odoslaťod Dáša_B » Po 12.Feb. 2007 19:30

Teší ma, že ti chutilo.
Hokaido je popisana naprikald tu: http://makrobiotika.blogspot.com/2006/1 ... kaido.html

Veľká výhoda je, že vydrží veľmi dlho (ešte stále mám nejakú v košíku), má krásnu farbu a je chutná. Ja osobne ju napríklad pridávam aj do zemiakovej kaše, do polievok, výborná je aj len tak upečená na plechu.
Dáša_B
pokročilý
 
Príspevky: 923
Založený: Pi 04.Aug. 2006 20:42

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Svieckova

Odoslaťod Hecuba » Po 12.Feb. 2007 21:37

Aha! Tak uz viem, na co budeme pouzivat tekvice okrem vyrezavania strasidiel na Halloween:) Dakujem.
Obrázok používateľa
Hecuba
pokročilý
 
Príspevky: 824
Založený: Pi 28.Júl. 2006 13:56

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Svieckova

Odoslaťod Hosť » Ut 13.Feb. 2007 21:47

Moja sviečkova na smotane.
Hovädzie mäso si nakrájam na plátky, naklepen a sprudka opečiem na oleji. Mäso vyberiem a do výpeku dám osmažiť cibuľku a strúčik cesnaku. Na osmaženú cibuľku dám mäso,osolím, okorením, dám bobkový list, vrstvu strúhanej zeleniny- mrkva, petržlen a zeler. Vrstvy opakujem. Dám dusiť. Robim v kuchte je to rýchle. Keď je mäso mekké, vyberiem na tanier, zeleninu rozmixujem tyčovým mixérom a pridám 2 kyslé smotany vymiešańé s 2 lyžicami hladkej múky, 2 lyžice horčice a 250ml vody. Vylejem na zeleninu a nechám prejsť varom. Prípadne dosolím a dokorením. Keď odstavím omáčku tak do horúcej pridám1 lyžicu cukru, šťavu z pól citróna a asi pól centimetrový plátok obyčajného masla na zjemnenie omáčky, premiešam a vložím mäso.
Mäso možete použiť aké má kto rad.
D O B R U C H U T
Hosť

 

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: SvieckovaRe: Svieckova

Odoslaťod Jaskynka » Ut 24.Feb. 2009 10:02

MonikaKN píše:Ahoj, ja ho robím veľmi rýchlo : na oleji osmaťím cibuľku, potom pridám 1 nastrúhanú mrkvu, petržlen a kúsok zeleru, popražím, zalejem vodou, pridám vegetu a bobkový list, vložím mäso. Keď je mäso mäkké, vyberiem ho, omáčku prepasírujem, prilejem smotanu rozmiešanú s múkou, prevarím a vložím mäso.


Dnes večer by som chcela robiť sviečkovú takýmto jednoduchým spôsobom, len mi, prosím, môžte niekto poraďit, mäso tam mám dať v celku? Koľko sa mi to potom bude variť? Smotanu mám dať sladkú na šľahanie alebo kyslú? Koľko múky (predpokladám že hladkej) mám dať?

Ďakujem
Obrázok používateľa
Jaskynka

začiatočník
 
Príspevky: 250
Založený: St 16.Apr. 2008 11:22

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Svieckova

Odoslaťod Margo » Ut 24.Feb. 2009 13:30

Jaskynka, da sa tak aj tak. Nemas nahodou tlakovy hrniec (kuchta)? Tam by sa ti maso uvarilo raz-dva.
Ja robievam maso vcelku, zachova si viac stavy, krajam ho az pred podavanim. Mame ho radi aj tak, ze ho nevarim, ale upeciem v pekaci v rure spolu s mrkvou, petrzlenom a zelerom, bobkovym listom, cesnakom, borievkami, ciernym aj novym korenim (bobulky korenia treba potom povyberat), podliate vinom a priebezne podlievam vyvarom. Ked je maso upecene, vyberiem ho, nakrajam na platky. Upecenu zmaknutu zeleninu rozmixujem a pridam do nej kyslu smotanu (bez muky) a trosku masla na zjemnenie omacky.

Ak budes robit v normalnom hrnci, radsej si nakrajaj maso na (cca jedenapolcentimetrove) platky- ale skor, nez ich pridas do tej zeleninovej zmesi, opec tie platky masa z oboch stran na panvicke na troske oleja, maso sa tak zatiahne a stava ostane vnutri. Potom ho udus do makka na zelenine (postruhaj ju nahrubo, rychlejsie sa rozvari), nezabudni dochutit bobkovym listom, mozes pridat aj tie borievky a korenie, samozrejme aj sol. Maso po dovareni vyber, zeleninu rozmixuj, v kelimku kyslej smotany rozhabarkuj ta dve lyzice hladkej muky a vlej do zeleninoveho zakladu. AK nemate radi kyslu smotanu, daj sladku, staci ta16% na varenie, nemusi byt 33% slahackova, to je zbytocne tucne.
Obrázok používateľa
Margo
expert
 
Príspevky: 6358
Založený: Ut 28.Feb. 2006 19:26

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Svieckova

Odoslaťod Jaskynka » Ut 24.Feb. 2009 13:50

Margo ďakujem Ti, už som z toho jeleň, len hľadám na nete a všade ináč. Viem, že u nás doma sa to robievalo na sporáku, nie v rúre. Hrniec mám normálny. Kyslú smotanu máme radi, dávam ju aj do kuracieho paprikáša alebo kapustnice, ak stačí táto, tak dám aj tu miesto smotany na varenie.

Dúfam, že sa mi to podarí. Ešte raz ďakujem.
Obrázok používateľa
Jaskynka

začiatočník
 
Príspevky: 250
Založený: St 16.Apr. 2008 11:22

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Svieckova

Odoslaťod Margo » Ut 24.Feb. 2009 17:42

Jaskynka, podobne sa da robit napriklad aj kralik na smotane. Upecieme kralicka spolu s korenovou zeleninou domakka, maso vyberieme a naporcujeme, zo zeleninky si pripravime smotanovu omacku a maso nou prelejeme.
Obrázok používateľa
Margo
expert
 
Príspevky: 6358
Založený: Ut 28.Feb. 2006 19:26

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Svieckova

Odoslaťod adyky » Ut 24.Feb. 2009 17:45

Margo, kupila by si kralika u Orbana? Minule som tam videla aj jahnacie, baranie...
Obrázok používateľa
adyky

vydrzat!

expert
 
Príspevky: 1667
Mood: Happy
Založený: St 24.Máj. 2006 10:43

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Svieckova

Odoslaťod shannon » Ut 24.Feb. 2009 18:11

Ja som robila svieckovu minuly tyzden z diviny takto:

Mäso v celku osmahnut na panvici z kazdej strany do "chrumkava", vybrat, dat na teple miesto, medzitym dat do vypeku trochu masla, na kocky nakrajanu korenovu zeleninu (mrkva zeler petrzlen) cibulu, bobkovy list, cele cierne korenie, oprazit do hneda, podliat cervenym vinom, ( podla moznosti nie jablckovym cucom :) ) nechat vyvarit a podliat vyvarom. Vlozit mäso a pod pokrievkou dusit, alebo dat piect do rury ( v rure podlevat)
Nakoniec maso vybrat von (po cca. hodine) zabalit do alobalu a dat na pol hodinu na teple miesto,povyberat z omacky korenie a bobkovy list, rozmixovat, pridat kyslu smotanu, citronovu stavu a dochutit ako ma kto rad :) Maso nakrajat na tenke platky, a zaliat omackou.
Obrázok používateľa
shannon
pokročilý
 
Príspevky: 623
Založený: Pi 19.Sep. 2008 13:24

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: SvieckovaRe: Svieckova

Odoslaťod Margo » Ut 24.Feb. 2009 20:33

adyky píše:Margo, kupila by si kralika u Orbana? Minule som tam videla aj jahnacie, baranie...


Iste ano. Orban ma dobre meno, ja tam sice nakupujem iba sporadicky (mam ich od ruky), ale vela nasich priatelov tam chodi po kvalitne maso.
Obrázok používateľa
Margo
expert
 
Príspevky: 6358
Založený: Ut 28.Feb. 2006 19:26

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Svieckova

Odoslaťod Portobello » St 25.Feb. 2009 8:59

Shannon, ja tiez robim svieckovu z diviny, je to mnam. Len raz som dala na dobry chyr isteho masiara a kupila som si u neho hovadzinu, vraj z mladuckej kravicky, no po 2 hodinach v dobrom hrnci sa to nedalo ani rozkrojit :twisted: Stara krava to bola, nie kravka :roll:
Portobello
expert
 
Príspevky: 1360
Založený: So 17.Feb. 2007 14:37

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Svieckova

Odoslaťod Jaskynka » St 25.Feb. 2009 9:52

Ahojte

včera som robila prvýkrát sviečkovú. Myslím, že chuťovo sa zadarila, ale mixovali sme to s ponorným a omáčka sa mi preto zdá taká ako pena. To mi na tom nechutí. Nabudúce zeleninu prepasírujem cez sitko. Dám si tú námahu.
Obrázok používateľa
Jaskynka

začiatočník
 
Príspevky: 250
Založený: St 16.Apr. 2008 11:22

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0


vybrali.sme.sk linkuj.cz facebook linkedin google live jaggcz addthis

Naspäť na Recepty

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: google feedfetcher a 0 hostí.