Prvacikovia 2014/2015.

Veci čo sa "musia". Ako pri tom máme stáť my, a čo nechať na školáka samého. Voľný čas, aktivity. Ne/preháňame, alebo zanedbávame?
vybrali.sme.sk linkuj.cz facebook linkedin google live jaggcz addthis

Prvacikovia 2014/2015.

Odoslaťod Kirkuša »

Otvaram diskusiu pre tohtorocnych prvacikov, neskor, ale predsa.
Nasa prvacka uz frci vo velkom, pisu A,I a E, z anglictiny mame ucebnice Chatterbox, zatial su na 2. lekcii. Matika pocitaju vselijake tie predmety a pocty zapisuju bodkami, znaky vacsi mensi rovna sa, je to velmi lahunke, tam niet o com. Slabikar mame ten s Kukom. V triede je ich 16 deti.
Zaciname s tym ze nepozname pismenka ani citat, ale ucebnice su postavene tak ze v pohode zvlada.
Uloh maju tak akurat, ani nie vela ani nie malo, cca pol hodku tomu denne venujeme aj s pripravou naviac co trenujeme dobrovolne naviac, rozpravame sa a tak.
Prvy mesiac dostavali len peciatky, teraz uz aj znamky, zatial len tie dobre, ma 6 jednotiek.
Nasa mala je hrozna perfekcionistka, vsetko musi byt dokonale, inak sa stresuje hoci nema z coho. Ale je to v jej povahe,tak sa zameriavam hlavne na to, aby som jej pomohla uvolnit sa.
Kruzky sme dali ludovy spev, keramiku a pokracuje mimo skoly v ladovom korculovani.
Ako u vas?
Kirkuša

Subham astu sarvadžagatam.

expert
 
Príspevky: 5099

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Prvacikovia 2014/2015.

Odoslaťod alenka76 »

Dakujem Kirkusa :wink:

U nas sa zacalo pismenkom M,vsetko tlacene sa ucia.Vieme uz M,A,O,I .
Ako som uz pisala len zatial tlacene ,pisane budu mat az v druhom rocniku.
Citame zatial z citaniek,alebo z listov.Tiez su to velmi lahke veci.Len je toho niekedy ale len cez tyzden vela.
Citanie nam ide ,pisanie tiez.Niekedy dame aj 1,5 hodiny ale davam jej po 20 minutach prestavku.
My sa spolu ucime aj troska slovencinu,ale fakt len tak lahko,nechcem ju miast skrz pismenka.U nas si pamatam iny postup.
Matika-rataju ale tiez len tak bodky a zatial su pri cviceni 4.
Mali by stihnut do Vianoc celu abecedu,a citat.Ratat do 30 .(scitavat ,odcitavat)
Anglinu maju dva krat-zatial som vsak nevidela citanku.
Kruzky sa zatial u nas nerozbehli.Ale zapisala som ju na klarinet.
Sportujeme spolu ,tak zatial ziaden kruzok tohoto smeru.
U nas zatial funguju peciatky a myslim ze i budu do konca roku.

Moja je tiez ,taka ze musi mat vsetko spravene,dokonca niekedy naviac.Ale je pohodacka.Ziaden stres.
Ozaj kedy zacina skola u Vas?
U nas je o 7:30 (vsavame o 6:20) uz som zabudla ake to je tak skoro vstavat :death:
alenka76

expert
 
Príspevky: 5477
Mood: Happy
Obrázky: 0

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Prvacikovia 2014/2015.

Odoslaťod Kirkuša »

U nas skola zacina klasicky o 8, maju byt ale v skole min.10min skor v lavici aby sa stihli naladit, nepodporuju sa tesne prichody, deti vstavaju cca 6:45, ja min. o hodku skor.
Zatial mame stastie ze rano nemusia do skolskeho klubu-druziny, niektore chudatka deti musia fakt skoro vstavat ak rytmus ich rodin nedovoluje.
Inak uz vobec neviem aky je konkretny plan ucenia co do kedy maju stihat v priebehu roka, prvaka sme mali pred 3rokmi - starsi syn a uz mi to presne tempo ako sli vyfucalo z hlavy, ale na konci roka vedel citat a pisat, takze ono je to asi jedno take tie mensie rozdiely v tempe, kedze nakoniec sa to zjednoti.
Sranda ze uz to akosi menej prezivam nez pri tom prvom, tam som presne tieto veci sledovala, co ako, teraz si uz poviem nejak to pojde :-)
Co je este take mile ze strasi syn mal presne tie ucebnice co teraz ona a tak si porovnavaju kto kde dostal "vcelicku" ci jednotku, syn ma odlozene este trenigive zosity na pismenka a to si tiez porovnavaju ze kto co ako zvladal...
Kirkuša

Subham astu sarvadžagatam.

expert
 
Príspevky: 5099

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Prvacikovia 2014/2015.

Odoslaťod alenka76 »

Kirkusa to je pekne,to porovnavanie. :yes:
Ozaj u nas je zavedene uz teraz menenie lavic a spoluziakov.Uz sa teraz pomenili,a o mesiac znova atd....
Je to aj na SK?
...my sme uz zacali S a 5 :whist:
alenka76

expert
 
Príspevky: 5477
Mood: Happy
Obrázky: 0

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Prvacikovia 2014/2015.

Odoslaťod Kirkuša »

My sme na E, beru vzdy vsetky 4 formy, velke, male, pisane, tlacene. Velke pisane si davaju zalezat, aj podla mna najtazsie z celej abecedy.

Inak to rozdielne tempo je u nas ako som zistila aj vramci 1 skoly, su na nasej 4 prve triedy a co som mala moznost hovorit s maminami z inych tried tak jedna co su este uplne pozadu a ini zas dopredu, je to na ucitelke ake tempo si zvoli.

Presadza ich tiez, co pozeram, pri starsom sme toto nezazili, resp. nie az v takej miere,oni mali rovnakeho suseda, ale im skor presuvala lavice, raz boli klasicky po 2 , potom sice tak isto ako boli ale do velkeho kruhu, potom hada, potom po 4 vedla seba a tak podobne... tuto teraz sice maju lavice stabilne ale uz moja je na 3. inom mieste od zaciatku rokaa teda ma 3. ineho suseda, niektori aj na 4.tom, ale nestazuje si, vravi ze je to fajn. No ja neviem, mne prave vzdy vyhovovala stalost v tomto, co si este pamatam na svoju ZS. Mozno tym ale ucitelka sleduje aby sa pozoznamovali, nakolko jeden cas uz sedela aj vedla "najvacsieho grazla triedy" teda uz od skolky bol tak vnimany, a pekne sa skamosili, na dvore ze sa super vyhrali, ze jej ukazal skryse co nepoznala, akoze predtym na neho hovorila to co pocula a skrze to ho vnimala a teraz uz uplne inak ze ved je dobry a tak...
Kirkuša

Subham astu sarvadžagatam.

expert
 
Príspevky: 5099

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Prvacikovia 2014/2015.

Odoslaťod slniecko »

Jéj, super! Ani som neverila, že sa na "nás" ešte odhodláme.

Naši idú systémom "OSBUA", t.j. v postupnosti týchto písmenok, teraz sú na U, resp. možno už tento týždeň aj na A, ale náš školák je tento týždeň so soplíkmi doma.
Budú sa učiť písať Comenia Script, s klasickým písaným ich len oboznámia, aby ho vedeli prečíta, keď na to narazia.
V škole sa učia hrať na flautičky, krúžok sme dali v škole basketbal a mimo školy karate, nech sa chlapček vyskáče.

Cez víkend sme boli na víkendovke, ktorú škola usporiadala pre prvákov s rodinami, aby sa lepšie pozoznamovali.
slniecko

Luck is probability taken personally

expert
 
Príspevky: 23565
Mood: Cool

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Prvacikovia 2014/2015.

Odoslaťod prasiatko katka »

Nejako som zostarla, ked uz patrim do takychto diskusii :scared:
Syn nam nastupil do 1. triedy, velmi sa tam tesil a zatial sa mu aj paci. V triede ich je 15 deti, asi polka triedy sa uz poznala zo skolky. Ucitelka je sympaticka, cerstva absolventka, ale zatial vyzera, ze ich zvlada. Druzinarku maju tiez velmi milu, takze casto protestuje, ze tam chce este zostat a preco som prisla tak skoro. Celkovo tu skolu berie velmi lezerne, nikdy mi nepovie co robili, iba ako vystrajali. Uz bol aj za trest za dverami (co pohotovo vyuzil na nakup Brejku :jaj: ), aj nejaku poznamku mu uz chcela ucitelka dat, ale zaklamal ze nema ziacku :eeek:
Nasi maju Stefekovej slabikar, teraz su na M. Z matiky robili to porovnavanie a vcera sa ucili pisat 1. Ulohy mavaju tak na 5min., robi si ich sam, ja mu len poviem zadanie ak treba. Ziadne cvicenia naviac nerobievame, ja to neuznavam. Anglictinu maju Playway to English a na nemcine ani neviem aku knihu maju, lebo ju este nikdy nedoniesol domov. Z jazykov nemaju ulohy vobec.
Nas chodi este na ZUS 2x do tyzdna a dali sme mu v druzine pohybovy kruzok. Chcela som aj plavanie kde chodil minuly rok, ale nejako nam to nevyslo, tak mozno od januara.
prasiatko katka
expert
 
Príspevky: 2885

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Prvacikovia 2014/2015.

Odoslaťod Kirkuša »

Super ako sa to zacina rozrastat, tusim aj mamina ma prvacika, snad k nam tiez zavita :pa

My nic az tak nove, uz mali dva diktaty, z pisanych pismenok velkych/malych/s dlznami/bez a druhy bol dokonca z tlacenych ale tak obe za 1 bez chyb. Popravde viac sa venujem stvrtakovi, zacali dost tempo naberat a nejak sa nam nahrnuli projekty so vselicoho, takze sa chudak dost zapoti. Aj v anj maju toho dost, dostali novu prisnu ucitelku, ale zaroven vidim ze nielen samoucelne prisna, ale ze aj viac sa nauci na tych hodinach, napriek tomu aj doma musime hodne precvicovat.

prasiatko katka: aj u vas su Brejky? aj nasi maju, prvotna faza nadsenia prvacky z toho ze si moze platit kartickou a s tym spojeny narast sebadolezitosti a nosenia karty na krku uz pominul, ale sem tam si nieco kupi. Najradsej ma tie cerealne gulicky s kakaom a nejaky tusim jablkovy dzusik.
Kirkuša

Subham astu sarvadžagatam.

expert
 
Príspevky: 5099

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Prvacikovia 2014/2015.

Odoslaťod prasiatko katka »

Ja som sa Brejku najprv branila, ale on vyplakaval druzinarke ze hladuje a my mu nedame brejky :mrgreen: Uz som sa hanbila prenho chodit, vzdy ma vitali s tym ze je hladny a chce brejky. Desiatu uz nosil tak pre troch, stale nestacilo... Nakoniec som mu to teda dala, ked som zistila ze sa to da aj limitovat. Nastavila som mu limit na 2 mliecka, par krat kupil nejakym cudzim detom, alebo si vsetko minul este cez vyucko. Ale potom zistil, ze ked si minie, neskor nema, uz ho to aj prestalo az tak bavit, takze si to kupi 2x do tyzdna, alebo ked prenho prideme s mladsou, tak sestricke kupi.

Inac kolko vam deti zjedia na desiatu? Nam sa to teraz konecne ustalilo na 1 plnenom rohliku (davam mu radsej 2 polky, aby nezjedol cely naraz), 1 kus ovocia, 1 balicek polystyrenovych chlebov alebo nieco podobne (taky balicek s cca 10 platkami) a nejaka mala sladkosticka (par gumenych cukrikov, okienko cokolady a pod.). K tomu v pripade hladu Brejk alebo tie gulicky odtial. Do skoly chodi na 8:00, naranajkovany, na obed si dava aj duplu a z druziny odchadza okolo 15:30 s velkym hladom. Prvy mesiac nosil este viac a stale nestacilo :rolll:
prasiatko katka
expert
 
Príspevky: 2885

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Prvacikovia 2014/2015.

Odoslaťod mamina »

Ahojte - mozeme sa k vam pridat? Tiez mame doma usilovneho prvacika :D teda dvoch, ale ten druhy uz je OG :mrgreen:

Nasi maju Hupsa slabikar, k tomu aj pisanky. Citali najprv tlacenych par pismenok, teraz akurat zacali pisat prve pisane pismeno A. Syn sa v skolke naucil citat, takze toto mu nerobi problem. A pisanie bolo zaujimave - prvy tyzden, dva tie vlnovky boli veru kadejake - pod riadkom, nad riadkom, zmensoval :whist: a potom zrazu HOP a pise nadherne - fakt, ze skoro ako predloha, uplne perfektne. Takze ani necvicime nic navyse. Pride domov, ak maju ulohy - urobi sam za 5 minut a ide von :mrgreen:
Matika bude celu prvu triedu, aj druhu uplna slabota - to uz by asi vacsina deti mohla rovno preskocit do tretieho rocnika :huh:

Co sa mi velmi paci na nasej ucitelke je, ze nedava detom domov knihy, zosity, ale len to v com je aktualne uloha :D a chodi s nimi velmi vela von. Kazdy tyzden ich berie po skole do piatej niekam - do kina, muzea, kniznice - uz maju vybavene aj citatelske preukazy.

Zatial je to tazka pohoda - priznam sa, bala som sa toho ako aj u prveho syna, ale tusim mi uz moze aj odlahnut :)
mamina

expert
 
Príspevky: 12230
Mood: Happy

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Ďalšia

vybrali.sme.sk linkuj.cz facebook linkedin google live jaggcz addthis

Naspäť na Školáci

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.