od Mysenka »
Vacanze, ak by si bola na nejaku potravinu alergicka, obycajne ta lahsia forma sa prejavi ako trpnutie jazyka, pocit palenia, lahsia dusnost, pripadne niekde na kozi svrbiva vyrazka. V horsom pripade Ti opuchnu dychacie cesty, tazko sa dycha, zvysi sa tlak, ocervenies v tvari, pocit busenia srdca, hnacka, vracanie. Ale to uz su priznaky anafylaktickeho soku, vtedy treba okamzite alarmovat okolie. Treba podat antihistaminikum.
K tej druhej otazke, ono je to s alergiou zvlastne - meni sa po istych obdobiach. Ja som primarne alergicka na plesen a prach. Boli casy, kedy ma rozvireny prach totalne skolil az som vyzerala ako tazka astmaticka. Preslo to. Prach sa zmiernil, ale plesen zostala. A teraz, v comkolvek je cosi plesnive tak koniec. Skoncilo to anafylaktickym sokom po konzumacii spagiet s tuniakom. Uz sa nedozviem co za sajrajt v tom bol, ale nieco plesnive urcite. A alergie mi takto pribudli uz aj v potravinach.Tuniaka nejem uz z obavy, dokonca mi vysli pozitivne testy. Morske obludy si dam, ale mavam Zyrtec po ruke. Ked som bola tehotna tak mi navrela uzlina pod krkom po konzumacii hrozna. Bobula musela byt naplesnivela. Inak hrozno mozem. Zapastie sa mi naposledy vysypalo svrbivou koprivkou po orechovej torte (od svokry :mrgreen: ), som presvedcena, ze orechy boli plesnive. Takze, jednoznacne nemozem povedat, ze som na tieto potraviny alergicka. Ale pre istotu sa im vyhybam. To co mi prekazalo v minulosti, dnes mi nevadi, zato ma vie prekvapit kadeco ine. Cize, nieco zmizne, nieco pribudne. To mi tvrdila aj alergologicka. Ze sa to skratka meni.