Syndrom polycystickych ovarii

tehotenstvo, šestonedelie, ne/plodnosť, "ženské" problémy
vybrali.sme.sk linkuj.cz facebook linkedin google live jaggcz addthis

Re: Syndrom polycystickych ovarii

Odoslaťod Elena. »

Moja 17-rocna dcera ma ten isty problem. Nez diagnozu potvrdili, robili jej odbery krvi a takisto hormonovu skusku(trvalo to asi 3 hodiny). Mavala velmi silnu a dlhu mrchu, k tomu zvysene ochlpenie na rukach a bruchu a takisto velmi lahko pribrala, musela si davat pozor na jedlo. Endocrinolog jej predpisal hormonalnu antikoncepciu, berie ju viac ako pol roka a mozem povedat, ze jej to pomaha, mrcha sa upravila, ochlpenie po depilacii minimalne, moze jest viacej a nepribera....ako dlho ju bude este brat nevieme, dalsiu navstevu u lekara ma v maji, tak uvidime.
Elena.
expert
 
Príspevky: 2765

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Syndrom polycystickych ovarii

Odoslaťod Margo »

Ja som to mala tiez v tom veku. A poznam kopu dievcat, ktore tymto trpeli. U mna hormony nezabrali, pribrala som z nich skoro desat kil za dva mesiace a po troch mesiacoch uzivania som dostala emboliu, skoro som pri nej oslepla. ziadna sranda, proste moje telo hormony odmieta a su pre mna zivotunebezpecne. stav sa upravil sam od seba potom, ako som zacala mat normalny (pravidelny) intimny zivot.
Margo
expert
 
Príspevky: 6358

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Syndrom polycystickych ovarii

Odoslaťod Elena. »

Jezisi Margo, nestras, ze embolia - taka mlada?(nebolo to v kombinacii s alkoholom alebo fajcenim?, dufam ze sa nenahnevas ze sa pytam, fakt ma to zaujima),u dcery intimny zivot zatial nehrozi :lol: , ale jej tie hormony pomahaju(aj akne jej zmizlo), lekar vravel ze sa to po case same upravi....
Elena.
expert
 
Príspevky: 2765

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Syndrom polycystickych ovarii

Odoslaťod Margo »

Elenka, mala som uplne perfektne vysledky krvnych aj pecenovych testov, nefajcila som ani nepila, pravidelne som sportovala- a napriek tomu sa mi upchala cievka v oku, ciastocne mi odisiel zrak, dodnes ta to postihnute oko uplne dobre nevidi. Lekari skumali z coho sa mi ta cieva mohla upchat, absolvovala som vsetky vysetrenia, vratane CT- zaver bol ten, ze pricinou bola hormonalna antikoncepcia nasadena ako liecba na polycysticke ovaria.
Uz nikdy by som neliecila hormonalnu nerovnovahu podavanim syntetickych hormonov. U mladych dievcat je bezne, ze telo sa vyvija, dozrieva a hormony maju manevre. Treba tomu nechat cas, tlmit prejavy (bolest pri ms, akne)- ale nie hormonalnou cestou. U mna robili vyslovene pokusy, pichali mi najprv depo proveru v kombinacii s trypsinom, nezabralo to, pravidelne mi doktorka pichala injekcie na vyvolanie ms, potom som zasa trpela ako kon a kazdy mesiac ma zachranka viezla na pohotovost, odpadnutu od bolesti. Potom mi nasadili tie hormony a dopadlo to takto... Mne sa system v podstate potom upravil sam od seba, cca po dvadsiatke.
Margo
expert
 
Príspevky: 6358

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Syndrom polycystickych ovarii

Odoslaťod Mischa: »

Margo, to, ze ty si mala takyto priebeh, neznamena, ze to je vacsinou tak byva. Dovolim si povedat, ze co sa tyka PCOS, tak sa v tom dost vyznam.
Bohuzial nemam teraz cas, snad sa k tomu dostanem nieco napisat. Zatial len tolko, ze treba liecit priciny a nie nasledky a taktiez liecba zavisi od momentalnej situacie pacientky - ci ide o mlade dievca alebo o zenu, ktora sa snazi otehotniet.
Mischa:
expert
 
Príspevky: 1778

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Syndrom polycystickych ovarii

Odoslaťod Mischa: »

Takze (zeny, ktore sa momentalne nesnazia otehotniet):
1. Nic sa len tak "neupravi", respektive upravi sa po menopauze. Vo veku medzi 15 a 30 sa tento problem vacsinou stupnuje.
2. Najdolezitejsie je zastavit priberanie, vacsina zien s PCOS ma inzulinovu rezistenciu, ktora je sa zhorsuje nadvahou: cim vacsia nadvaha = tym vacsia inzulinova rezistencia. Zeny s PCO maju niekolkokrat vyssi nabeh na diatbetes 2 po veku 40 rokov a takisto na rakovinu maternice, pokial nedochadza k pravidelnej ovulacii respektive menstruacii.
3. Pokial dojde k ubytku hmotnosti, castokrat staci aj 5-10 %, tak sa stav zlepsi, castokrat sa dostavi pravidelny menzes a ustupia ostatne symptomy - akne, ochlpenie, atd.
4. Strava by mala byt podobna akokeby pacientka uz Diabetes 2 mala.
5. Sport je zasadna vec a minimalne 30 minut denne aerobneho sportu a 3x do tyzdna anaerobny. Toto je zaklad.

V pripade, ze to nestaci (ako som uz napisala, cim vacsia inzulinova rezistencia, tym sa horsie chudne, hlad je neprestajny, nakolko sa energia do buniek nedostava), treba vyhladat endokrinologa, respektive diabetologa, urobit oGTT zaroven s inzulinom a nasadit liecbu, teraz sa dost predpisuje Metformin, respektive Glucophage, ktory ucinkuje niekolkymi sposobmi, je to oralny liek pre diabetikov, uz dost dlho na trhu a velmi uspesny.

Zeny, ktore sa snazia otehotniet by mali vyhladat reproduktivneho endokrinologa a postup je rovnaky, podla zavaznosti syndromu sa pripadne nasadi clomifen spolu s metforminom alebo v uplne najtazsich pripadoch IVF. Ale vo velkej vacsine pripadov uplne staci Glucophage na ovulaciu a upravenie cyklu .

Zvykne sa predpisovat aj hormonalna antikoncepcia na 3 mesiace a potom sa zena snazi co najskor otehotniet, nez sa cyklus znovu rozhadze.
U mladych dievcat uzivanie antikoncepcie maskuje hlavny problem a castokrat potom po vysadeni naplno prepukne PCO a zena nechape preco nemoze otehotniet.

Co sa tyka tych "syntetickych" hormonov, tak to mas uplne jedno ci ten estrogen mas synteticky alebo prirodny pokial sa jedna o riziko trombozy v tomto smere su rizikom jak jeden tak druhy. To riziko pri beznych davkach vsak take velke zase nie je, inak by mlade zeny umierali jak na beziacom pase.

Na zaver este raz, dieeta a sport su zasadna prvorada liecba u vsetkych PCOS pacientiek, ktore maju problemy s nadvahou (asi 80 % vsetkych).
Mischa:
expert
 
Príspevky: 1778

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Syndrom polycystickych ovarii

Odoslaťod Margo »

Mischa, je dost pripadov, kedy zeny/dievcata dostanu emboliu po takejto hormonalnej liecbe. Ked sa to stalo mne, trochu som sa o to zaujimala. Nie je to zriedkavost, poznam aj pripady umrti po takto sposobenej embolii. Je na kazdom aku liecbu zvoli, ja by som si uz hormony nedala. Dtto pre mna plati aj pre pripadnu hormonalnu subst. liecbu po menopauze. Telo moze fungovat vyladene iba bez vonkajsich zasahov. Vsetko ostatne je umelo navodeny stav.
Btw, ja som nadvahou netrpela- kym do mna nezacali pchat hormony :-) A do troch mesiacov, ako som ich po tej embolii uplne vysadila, som bola na povodnej hmotnosti.
Margo
expert
 
Príspevky: 6358

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Re: Syndrom polycystickych ovariiRe: Syndrom polycystickych

Odoslaťod Mischa: »

Trencanka píše:Baby, ale ste ma vylakali. Som v soku :!: Veci sa maju tak, ze dcera ma 22 rokov a tento problem nastal alebo prepukol pred 16 mesiacmi. Dcere praskla cysta, mala bolesti a bola v nemocnici na gynde na infuzkach. Chodila po endokrinologii potom, po gyndach a nakoniec to narychlo zazehnali hormonalnou antikoncepciou. Uziva ju tych 16 mesiacov, ale zda sa mi, ze za posledneho pol roka vyrazne pribrala a ma chut do jedla.
Rozhodla som sa nejak to riesit, lekari pred tym zatvaraju oci a nerobi sa nic. Zajtra ideme na gyndu, nasli sme ineho lekara, tak neviem...Co dalej? Ist na endokrinologiu? Zajtra sa skusim s gynekologom porozpravat aj ja, lebo to moje trdlo mi nic nepovie a ani lekarovi.


Za prve, hlavne klud. Je to najbeznejsie endokrinologicke ochorenie (respektive syndrom) u zien v plodnom veku. Odhaduje sa asi 15 % zo vsetkych zien. Bohuzial napriek tomuto cislu, co sa tyka liecby a hlavne vedomostiam o liecbe, je to dost ubohe.
Najlepsi prehlad maju gynekologovia v IVF centrach, a potom univerzitne kliniky, ktore sa venuju neplodnosti, u nas vo Viedni je to napriklad hormonalna a Kinderwunsch ambulancia v AKH, kde sa tomu venuju reproduktivni endokrinologovia.

Pokial stale uziva antikoncepciu, tak s najvacsou pravdepodobnostou lekar na sone neuvidi nic. Uvidis ako dopadnete zajtra, pokial nijako, tak si skus nieco nastudovat a vyhladat lekara, ktory sa venuje prave tomuto. Ak vies po anglicky, tak napriklad velmi dobry laicky zdroj informacii je forum www.soulcysters.net

Ak mas konkretne otazky, odpoviem ti ked budem mat chvilku, netreba sa toho bat, ale treba to urcite riesit, najma ak pribera.
Mischa:
expert
 
Príspevky: 1778

Pozvania odoslané: 0
Registrovaní priatelia: 0

Ďalšia

vybrali.sme.sk linkuj.cz facebook linkedin google live jaggcz addthis

Naspäť na Ženské veci (gynekológ)

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.