Stránka 1 z 2

Re: uprava lososa

OdoslaťOdoslané:
od Janullka
Poradi niekto ako pripravit chutneho lososa? Duseneho, peceneho, .... to je jedno. Este som ho nikdy nerobila, tak mi prosim dajte typy. Planujem ho na Vianocne menu aj pre drobca :wink:
Vdaka!

Re: uprava lososa

OdoslaťOdoslané:
od DuPre
Uplne vynikajuci je na pare. Filetku nakrajat na mensie kusky, posolit, pokvapkat citronovou stavou, a dat na na parak asi na 5-10 minut. Uplne sa rozpadava aky je z jemny a mozu to aj deticky :-) , byt ti vdaka tomu vobec nesmrdi od ryby a este ani nemusis pouzit ziaden tuk... U nas bude na Vianoce :-)
K tomu sa ako priloha hodia najviac varene zemiaky, brokolica na pare, a smotanova omacka (asi 15 minut varit smotanu na slahanie na teflonovej panvici a ked zhustne, osolit a hotovo).

Re: uprava lososa

OdoslaťOdoslané:
od eva_a
Ofelia: Nad lososom pre dcerku rozmyslam uz davno. Naozaj tam nie su kosti? (Ja som tiez hakliva na kosti, preto ryby velmi nejem.)
Kupujes cerstvu alebo mrazenu filetu z lososa?

Re: uprava lososa

OdoslaťOdoslané:
od DuPre
eva_a píše:Ofelia: Nad lososom pre dcerku rozmyslam uz davno. Naozaj tam nie su kosti? (Ja som tiez hakliva na kosti, preto ryby velmi nejem.)
Kupujes cerstvu alebo mrazenu filetu z lososa?


Filetu kupujem cerstvu (nie podkovicku ale platok) - v tej filete by kosti nemali byt, a ak nahodou, tak len take vacsie, ktore bez problemov najdes po tepelnej uprave - ja to dcerke nadrobim na mensie kusky (ma 14 mesiacov) aby to vedela sama jest. Je to naozaj velmi chutne, treba vyskusat, my sme lososa kedysi opekali na panvici a smrdel od toho cely byt :roll: (a nebolo to take dobre) a takto mas cistu robotu a uplne dietne jemne masko.

Re: uprava lososa

OdoslaťOdoslané:
od Margo
losos je dobry aj na grile, len sa nesmie piect dlhsie ako tych 8 az desat minut, aby nestratil stavu. rybu staci pred pecenim iba posolit, trosicku okorenit bielym korenim (nie pre deti) a posypat bylinkami (kopor a fenikel su idealne)

Re: uprava lososa

OdoslaťOdoslané:
od ivanita30
ja ho balim do alobalu s na pasiky pokrajanou zeleninou urobim take hniezdo na to dam podkovicku salmonu posolim, posypem koprom - pripadne k tomu este ide aj zo par kvapiek sojovej omacky a zabalim do alobalu - take balicky - dam to do predhriatej rury na nejakych 15-20min - obycajne ked sa tie balicky nafuknu tak by to malo byt hotove ak si si nie ista tak do toho mrknes a v pripade potreby spat do rury. - rychle a vtedy ten losos nie je az taky mastny.

Re: uprava lososa

OdoslaťOdoslané:
od eva_a
Ofelia píše:
eva_a píše:Ofelia: Nad lososom pre dcerku rozmyslam uz davno. Naozaj tam nie su kosti? (Ja som tiez hakliva na kosti, preto ryby velmi nejem.)
Kupujes cerstvu alebo mrazenu filetu z lososa?


Filetu kupujem cerstvu (nie podkovicku ale platok) - v tej filete by kosti nemali byt, a ak nahodou, tak len take vacsie, ktore bez problemov najdes po tepelnej uprave - ja to dcerke nadrobim na mensie kusky (ma 14 mesiacov) aby to vedela sama jest. Je to naozaj velmi chutne, treba vyskusat, my sme lososa kedysi opekali na panvici a smrdel od toho cely byt :roll: (a nebolo to take dobre) a takto mas cistu robotu a uplne dietne jemne masko.

Dakujem. Vies moja Ludka rybu uz jedla, bol to mrazeny (asi) Hok, ale z jedneho jej nic nebolo a z druheho sa vyhadzala. Tak som teraz opatrnejsia.
Vcera mali v skolke rybu, ale nezistila som ci ju jedla.

Re: uprava lososa

OdoslaťOdoslané:
od Janullka
Ofelia píše:Uplne vynikajuci je na pare. Filetku nakrajat na mensie kusky, posolit, pokvapkat citronovou stavou, a dat na na parak asi na 5-10 minut. Uplne sa rozpadava aky je z jemny a mozu to aj deticky :-) , byt ti vdaka tomu vobec nesmrdi od ryby a este ani nemusis pouzit ziaden tuk... U nas bude na Vianoce :-)
K tomu sa ako priloha hodia najviac varene zemiaky, brokolica na pare, a smotanova omacka (asi 15 minut varit smotanu na slahanie na teflonovej panvici a ked zhustne, osolit a hotovo).

Ahoooj moja, vdaka za typ. Priznam sa, ze na toto menu na Vianoce si ma inspirovala ty na septembrovkach :wink: 8) Klasicky vysmazame file, ale tento rok nechcem kvoli Matkovi. Kde kupujes cerstve lososie filetky? A nevies nahodou, ako sa robi holandska omacka? Niekde som sa docitala, ze sa hodi k lososu.

Re: uprava lososa

OdoslaťOdoslané:
od DuPre
Janullka píše:Kde kupujes cerstve lososie filetky? A nevies nahodou, ako sa robi holandska omacka? Niekde som sa docitala, ze sa hodi k lososu.


Cerstvy losos neviem ako u vas, ale byva aj v Tescu.. Ja kupujem tu v Auparku v Terne, tam dostavaju v utorky a stvrtky (ak si dobre pamatam) a mavaju krasne filety.

Co sa tyka holandskej omacky tak to by zaujimalo aj mna :-)

Re: uprava lososa

OdoslaťOdoslané:
od Susanna
dievcence, holandska omacka sa robi takto: 150 g masla, 3 zltky, 3 pl vody, 1 pl citronovej stavy. Toto sa trepe nad parou pokial to nezhustne. Prida sa sol a cierne korenie podla chuti.

Ak chcete jednoduchu omacku k lososvi: Pochutkovu smotanu vymiesat s troskou kecupu, alebo vymiesat s koreninami na salat. alebo tam dajte len koreniny, ake vam chutia. ak chcete teplu omacku. k lososovi pasuje kary. osmazte kary korenie na masle, potom tam pridajte smotanu na varenie a v nej trochu muky. dochutit a je to dobrucke.